Οι Ροχίνγκια μηνύουν το Facebook για γενοκτονία στην Μιανμάρ

[ ARTI news / Κόσμος / 06.12.21 ]

Σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε κατά του Facebook σε ΗΠΑ και Βρετανία (απαιτεί αποζημίωση 150 δισεκατομμυρίων λιρών), η πλατφόρμα διευκόλυνε τη γενοκτονία των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, καθώς οι αλγόριθμοί της ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους. 

Έγγραφο που υποβλήθηκε από δικηγόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα αναφέρει ότι οι Ροχίνγκια έχουν υποβληθεί σε πράξεις «σοβαρής βίας, δολοφονίας και/ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ως μέρος μιας εκστρατείας γενοκτονίας που διεξάγεται από το κυβερνών καθεστώς και εξτρεμιστές πολίτες στη Μιανμάρ.

Προσθέτει δε, ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ξεκίνησε στη Μιανμάρ το 2011 και έγινε γρήγορα πανταχού παρούσα, βοήθησε τη διαδικασία της εξόντωσης της μειονότητας. Οι δικηγόροι στη Βρετανία αναμένουν να υποβάλουν αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο, εκπροσωπώντας τους Ροχίνγκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους πρόσφυγες σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, την επόμενη χρονιά.

 Το Facebook παραδέχτηκε το 2018 ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση βίας και ρητορικής μίσους εναντίον των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ.

 Μια ανεξάρτητη έκθεση που παρήγγειλε η εταιρεία, διαπίστωσε ότι «το Facebook έχει γίνει ένα μέσο για όσους επιδιώκουν να διαδώσουν μίσος και να προκαλέσουν βλάβη».

 Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κατηγορίες κατά του Facebook αφορούν μεταξύ άλλων το ότι οι αλγόριθμοι του Facebook ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους κατά του λαού Ροχίνγκια, ότι η πλατφόρμα απέτυχε να αφαιρέσει συγκεκριμένες θέσεις που υποκινούσαν τη βία κατά των Ροχίνγκια και δεν έκλεισε συγκεκριμένους λογαριασμούς, ούτε διέγραψε ομάδες και σελίδες που ενθάρρυναν την εθνοτική βία.

 Η αγωγή στις ΗΠΑ επικαλείται αναρτήσεις στο Facebook που εμφανίστηκαν σε ρεπορτάζ του Reuters, με μια το 2013 να αναφέρει πως «Πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως έκανε ο Χίτλερ με τους Εβραίους, "φτου" τους Καλάρ (υποτιμητικός όρος για τους Ροχίνγκια)».

 Μια άλλη ανάρτηση το 2018, που δείχνει μια φωτογραφία μιας βάρκας με πρόσφυγες Ροχίνγκια, αναφέρει «Ρίξτε καύσιμα και βάλτε φωτιά για να συναντήσουν τον Αλλάχ πιο γρήγορα».

 Ο αριθμός των Ροχίνγκια που σκοτώθηκε το 2017, κατά τη διάρκεια των «επιχειρήσεων εκκαθάρισης» του στρατού της Μιανμάρ, είναι πιθανό να είναι πάνω από 10.000, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

ληροφορίες από Guardian
*Φωτ. αρχείου: Γυναίκα Ροχίνγκια που αναγκάστηκε να φύγει από την Μιανμάρ για να γλυτώσει