Οι Μακεδόνες του ΠΑΟΚ και το αυγό του φιδιού

[ ARTI news / Ελλάδα / 26.06.18 ]

Στο Λονδίνο δύο άτομα, ο ένας με μαύρη μπλούζα, ο άλλος με στολή γιάπη, διαμαρτύρονται, εκτοξεύοντας τη φοβερή κραυγή: «Προδότη, Ιούδα». Η Μακεδονία είναι ο Χριστός τους, είναι μία ιδεολογία με εθνικιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ένας τζιχαντισμός!

Μαύρες μπλούζες και στη Θεσσαλονίκη, αλλά εδώ δεν είναι δύο οι διαμαρτυρόμενοι, εδώ είναι μία ομάδα κρούσης του λεγόμενου «ποδοσφαιρικού στρατού», ένας σύνδεσμος του ΠΑΟΚ.

Στον ΠΑΟΚ υπάρχει μία ομάδα οπαδών που αυτο-αποκαλούνται «Οι Μακεδόνες», οι οποίοι έχουν εθνικιστικές τάσεις που τώρα έχουν ενισχυθεί. Είχαν γράψει, μάλιστα, κάποτε ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη.

Η εκδήλωση του κυβερνητικού κόμματος ήταν να πραγματοποιηθεί στην Τούμπα, όμως ο σύνδεσμος οπαδών του ΠΑΟΚ είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της κυβέρνησης να μην πλησιάσουν στην περιοχή. Έτσι, αποφασίστηκε η εκδήλωση να γίνει στη ΔΕΘ όπου όμως, κι εκεί δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια. Κατά την προσέλευσή του στον χώρο της εκδήλωσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ήρθε αντιμέτωπος με έναν άντρα που του φώναξε «Προδώσατε τη Μακεδονία».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι «παρά τις αντιδράσεις των γνωστών και μη εξαιρετέων, τους οποίους τους καθοδηγούν γνωστοί φασίστες της πόλης, εμείς θα συζητήσουμε εδώ με τους πολίτες» και κατήγγειλε ότι πρόκειται για χρυσαυγίτες που αποπειράθηκαν να χτυπήσουν και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αυγό του φιδιού στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Στον Ολυμπιακό, το ποδοσφαιρικό σωματείο που είχε στις τάξεις του τον Νίκο Γόδα, που εκτελέστηκε ως κομμουνιστής το 1948, φορώντας την ερυθρόλευκη μπλούζα, δεν θα περίμενε κανείς ότι θα εμφανίζονταν ποτέ σύμβολα των Ες Ες στις εξέδρες. Πολλοί θεωρούν μάλιστα ότι πίσω από το σύνθημα No Politica και μέσα στη θύρα 7 υπάρχει μία ισχυρή ομάδα με αναφορές στη Χρυσή Αυγή. Στα διάφορα κόκκινα πανό, υπάρχουν και αυτά με τους κέλτικους σταυρούς, τις σβάστικες και τη νεκροκεφαλή των «SS». Όμως, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και μεγάλος όγκος αντιφασιστών, ο οποίος συνίσταται από νεότερους οπαδούς, τους «ακαμπίτες». Οι τελευταίοι, αναφερόμενοι στο θάνατο του Παύλου Φύσσα, έλεγαν: «Ας ελπίσουμε πως ο θάνατος του αδερφού μας θα καθαρίσει και το αγαπημένο μας πέταλο από τους λίγους νεοναζί που έχουν εμφανιστεί τελευταία, γιατί δεν έχουν καμιά θέση εκεί». Οι οργανωμένοι οπαδοί στη Χρυσή Αυγή προέρχονται κυρίως από τα Μανιάτικα και το Μοσχάτο, ενώ λιγότεροι υποστηρικτές υπάρχουν στο Φάληρο και στη Νίκαια.

Στον Παναθηναϊκό, το κλαμπ του Κολωνού είχε χρυσαυγίτες κάποια περίοδο. Ήταν δίπλα στο μαγαζί με τα στρατιωτικά είδη του Παναγιώταρου, του βουλευτή της Χ.Α., που ήταν  στους «Mad Boys» του ΠΑΟ. Η πλειονότητα στον ΠΑΟ, όμως, είναι antifa.  Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν «Οι Μακεδόνες» με εθνικιστικές τάσεις που τώρα έχουν ενισχυθεί. Είχαν γράψει κάποτε ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη. Όμως, ο ΠΑΟΚ έχει απήχηση και στον αντιεξουσιαστικό χώρο της Θεσσαλονίκης.

  Στο ελληνικό ποδόσφαιρο διακρίνει κανείς καθαρά το αποτύπωμα της  πελατειακής δικτύωσης της κοινωνίας. Σωματεία με δορυφορικά σωματεία, παράγοντες εξαρτημένοι, πολιτικοί ηγέτες και ηγετίσκοι που συνδέονται με τα σωματεία, ψηφοφόροι-πελάτες-καταναλωτές, όλοι υπάρχουν εδώ. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη μικροφυσική της εξουσίας είναι η δύναμη των οπαδών. Οι σύλλογοι επιδιώκουν να μετατρέψουν το πλήθος και το πάθος των οπαδών σε μια καταναλωτική δύναμη απαραίτητη για το brand-name της κάθε εταιρίας αλλά και ως ένα σώμα ψηφοφόρων των πολιτικών τους προστατών.

Βέβαια υπάρχει κι ένα μέρος  των συνδέσμων που δεν ελέγχονται από τις ΠΑΕ και τις διοικήσεις τους και δεν λειτουργούν ως πειθήνια όργανά τους. Θυμίζουμε την επίθεση φασιστών της ΑΕΚ εναντίον του Δημ. Στρατούλη και την ανακοίνωση της Original: «Εμείς ως Orisginal 21, ως απόγονοι προσφύγων/μεταναστών και τέλος ως απλοί άνθρωποι, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στα θρασύδειλα σκουλήκια που επιτέθηκαν στον ΑΕΚτζή Στρατούλη ότι είναι ανεπιθύμητοι και πλέον επικηρυγμένοι. Η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ περιλαμβάνει ανθρώπους χωρίς χρώμα και σύνορα. Οι μισάνθρωποι δεν χωράνε ανάμεσά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Όταν, επίσης, η ΑΕΚ υποδέχτηκε για το Europa League την Ντιναμό Κιέβου και οι χούλιγκαν της Ντιναμό προκάλεσαν επεισόδια στην Αθήνα, οι οπαδοί της ΑΕΚ έδωσαν απάντηση μες στο γήπεδο με αντιναζιστικά πανό και συνθήματα.

«ΑΕΚ θα πει, θα πει, τσακίστε τους ναζί»

Τελικά, όπως έγραφε ο Αρθουρ Χόπκραφτ: «Ο οπαδός του ποδοσφαίρου δεν είναι απλώς ένας θεατής. Το ποδόσφαιρο θέτει σε λειτουργία τον ιδρώτα και τα νεύρα του και μπορεί να κάνει το πνεύμα του πλούσιο ή να το ερημώσει».