ΟΗΕ: Κόκκινος συναγερμός για το κλίμα

[ ARTI news / Κόσμος / 09.08.21 ]

Μία ακόμα έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κανενός όμως δεν ιδρώνει το αυτί. Οι βιομηχανίες συνεχίζουν να εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα, η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται αδιατάρακτα, οι καταστροφές εντείνονται. Το κέρδος παν’ απ’ όλα.

 Στην τελευταία έκθεσή της, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιεί για την κακή κατάσταση του πλανήτη μας. Αν δεν ληφθούν μέτρα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3° C και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εντείνονται. 

«Αυτός είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα. Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα, μπορούμε να αποτρέψουμε μια κλιματική καταστροφή. Αλλά, όπως καθιστά σαφές η σημερινή έκθεση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες», αναφέρει έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Τριάντα χρόνια μετά τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης, και ενώ πολλές χώρες υποφέρουν από κλιματικά γεγονότα σπάνιας έντασης, ο διεθνής Τύπος έχει στραμμένο το βλέμμα του στο πρώτο μέρος της έκτης έκθεσης - οι άλλες δύο αναμένονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ μια συνοπτική έκθεση έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2022.

Με βάση την ανάλυση 14.000 επιστημονικών μελετών, οι συγγραφείς της έκθεσης επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για το 2018 σύμφωνα με την οποία η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5° C σε σύγκριση με το προβιομηχανικό επίπεδο θα επιτευχθεί το αργότερο έως το 2040. Όμως η αύξηση αυτή θα γίνει νωρίτερα εάν οι εκπομπές αερίου - CO2 και μεθανίου - δεν μειωθούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με την τρέχουσα τάση, θα πρέπει να αναμένουμε μια θέρμανση της τάξης των 3°C, δηλαδή διπλάσια από την προβλεπόμενη.

Συνεπώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Μόνο η αλλαγή οικονομικού μοντέλου, και η ανάσχεση της συνεχούς επιδίωξης της μεγιστοποίησης του κέρδους μπορεί να σώσει τον πλανήτη από την πρόωρη καταστροφή…