Ο χαρακτηρισμός «λάθρο» είναι «φόνος»

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 12.10.18 ]

 Ο homo sacer είναι ο «ιερός άνθρωπος», ουσιαστικά ο «καταραμένος», εκείνη η ανθρώπινη ύπαρξη η οποία σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο είναι «απογυμνωμένη» από κάθε νομική προστασία, επιτρέποντας ακόμα και τον φόνο της χωρίς καμία τιμωρία. Στη σύγχρονη ιστορία, οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία ήταν ο απόλυτος homo sacer, καθώς προτού εγκλειστούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους αφαιρούνταν η γερμανική ιθαγένεια και κατά συνέπεια οι προστασίες που προέρχονταν από αυτή. Σημερινό παράδειγμα homo sacer είναι οι μετανάστες, που στερούνται κάθε είδους νομικής προστασίας. Εδώ εκτός από τη «νομική απογύμνωση», υπάρχει και η κοινωνική και πολιτική. Είναι αυτή που τους χαρακτηρίζει «λαθραίους» της ζωής. Είναι αυτή που δεν τους αναγνωρίζει την ανθρώπινη υπόσταση. Αυτή που επιφέρει τον πρώτο «φόνο» και τον ζωντανό θάνατο, νομιμοποιώντας ακόμα και τα βασανιστήρια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNHCR, πάνω από 1600 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους ή αγνοούνται, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Σχεδόν 1.000 άτομα έχουν πιστοποιηθεί από τη ΜΕΤΑδραση ως θύματα βασανιστηρίων. Φυλάκιση σε απάνθρωπες συνθήκες, ακραίες τακτικές σωματικής κακοποίησης, βιασμός, καθημερινή ψυχολογική βία. Σε πολλές χώρες του κόσμου, αδιανόητοι σε εμάς τρόποι σκληρής και ταπεινωτικής μεταχείρισης εξακολουθούν να αποτελούν τακτική τιμωρίας, εκφοβισμού, ανάκρισης. Ένα υψηλό ποσοστό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι θύματα βασανιστηρίων.

Η Μάριαμ και ο Αχμέτ από τη Συρία υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια από εξτρεμιστές του ISIS, οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής και επιτέθηκαν βάναυσα στον τοπικό πληθυσμό. Ο Αζέρ, μαζί με την αδερφή του, προσπάθησαν να διαφύγουν από τη χώρα, αλλά τους πιάσανε και τους βασάνισαν ξανά. Κατάφερε να διαφύγει, όμως δεν γνωρίζει τι απέγινε η αδερφή του, η οποία θεωρείται νεκρή.

Με αφορμή την απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου, εμείς θα επιμείνουμε: Ο πρώτος «φόνος» συντελείται όταν χαρακτηρίζουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες «λάθρο».