Ο Μ. Ελισάφ στο ΤΕΕ Ηπείρου

[ ARTI news / Ήπειρος / 20.05.19 ]

Με τη Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Μαΐου 2019 ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»(Γιάννενα Νέα Εποχή Υποψήφιος Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ) υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών κος Μωυσής Ελισάφ και στελέχη της παράταξής του. 
Εκ μέρους της Δ.Ε. τους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικός Μηχανικός Γιώργος Παππάς. Ευχόμενος καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους διατύπωσε τη γνώμη πως στην πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής, που θεσμοθετήθηκε στον «Κλεισθένη», είναι παραπάνω από απαραίτητες οι πετυχημένες καταγραφές -στην κάλπη της 26ης Μαΐου- αυτοδιοικητικών σχημάτων που αντιπαλεύουν το αποκρουστικό, αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό πρόσωπο κεκαλυμμένων ή/και απροκάλυπτων ακροδεξιών αντιλήψεων. 
Και πως το νέο εκλογικό σύστημα συντελεί τα μέγιστα στη μετεκλογική συγκρότηση προοδευτικών μετώπων, γεγονός με ιδιαίτερη χρησιμότητα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε αναπτυξιακό. 
Καθώς η υπερίσχυση προοδευτικών αντιλήψεων εμπεδώνει και βαθαίνει τη Δημοκρατία και προσδίδει -κατά τεκμήριο- στους Δήμους οραματικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τις συντηρητικές που υποβιβάζουν και εγκλωβίζουν τις δημοτικές θητείες στο επίπεδο μιας μικροπολιτικής διεκπεραίωσης. 
Επίσης, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κο Ελισάφ και τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του πως το ΤΕΕ/ΤΗ, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας, επιδιώκει να ανοίξει βηματισμό για να κερδίσει το χαμένο έδαφος των χρόνων της κρίσης, που για τον τεχνικό κόσμο είναι υπερδεκαετής. 
Με βιωμένη αυτήν την πραγματικότητα και σ’ αυτά τα πλαίσια, τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο των μελών της Διοικούσας, θεωρούν αναγκαιότητα και υποχρέωσή τους την εξωστρεφή, ουσιαστική και υπεύθυνη συνδρομή του τεχνικού κόσμου στις πολιτικές αναπτυξιακές προσπάθειες των φορέων της αυτοδιοίκησης στην περιοχή ευθύνης του Περιφερειακού μας Τμήματος. Η οποία και επιδιώκουν να επηρεάσει διαδραστικά αφενός την αναβάθμιση του ρόλου των Μηχανικών και αφετέρου την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. 
Ο κος Ελισάφ ευχαρίστησε το σύνολο των μελών της Διοικούσας για την υποδοχή και τους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και την παραίνεσή του για ξεκάθαρες και έγκαιρες παρεμβάσεις του ΤΕΕ/ΤΗ σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν το τοπικό γίγνεσθαι, όπως και την άποψη της παράταξής του πως η συνεργασία των ΟΤΑ με το Τμήμα μας θεωρείται μείζονος σημασίας.
Γι’ αυτό, εκτός από τις θεσμοθετημένες εκπροσωπήσεις μελών του ΤΕΕ/ΤΗ σε Επιτροπές του Δήμου Ιωαννιτών, θα διερευνήσει τη σύσταση και λειτουργία μιας μόνιμης Επιτροπής Τεχνικού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού, που θα λειτουργεί ως άτυπο συντονιστικό όργανο για τεχνικά θέματα του Δήμου Ιωαννιτών και θα αποτελείται από θεσμικούς φορείς του Τμήματος μας και θεσμικούς και υπηρεσιακούς φορείς του Δήμου .
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτό, ενημερώνοντας τον κο Ελισάφ πως αυτή ακριβώς ήταν και η δική του πρόταση προς τον Δήμαρχο Ιωαννιτών στη συνάντηση της παράταξής του με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος. 
Ακολούθησε μια εκτενής και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μελών της Δ.Ε. και του κου Μωυσή Ελισάφ και των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων τής (Γιάννενα Νέα Εποχή Υποψήφιος Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ), που περιστράφηκε κυρίως γύρω από την κοινή χωροθέτηση και στέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών, 
την αξιοποίηση και ανάδειξη των δημοτικών χώρων, 
τις εγγενείς γραφειοκρατικές παθογένειες που δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση των Δημοτών και τη λειτουργικότητα των Υπηρεσιών, 
την αναγκαιότητα μετάβασης του Δήμου στην ψηφιακή εποχή με όλο και περισσότερες υπηρεσίες του να παρέχονται με σύγχρονους τρόπους, 
την αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, 
την αναγκαιότητα ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφορών για τις κυκλοφοριακές υποδομές και λειτουργίες στο σύνολο του λεκανοπεδίου -καθώς η λειτουργία της Ιόνιας Οδού και οι κόμβοι των δύο μεγάλων οδικών αξόνων έχουν διαμορφωσει νέες συνθήκες- και 
την τουριστική δυναμική του Δήμου, η οποία κατά τον κο Ελισάφ θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω αναζήτησης και υποστήριξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (συνεδριακός, θρησκευτικός, περιβαλλοντικός, πολιτισμικός με διενέργεια ετήσιων μουσικών φεστιβάλ κ.λ.π.) με τρόπο ώστε να προσδώσουν διακριτό ταυτοτικό στίγμα τουριστικού προορισμού στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Τμήματος προσέφερε στον κο Μωυσή Ελισάφ την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, με την αναφορά πως η ματιά των ποιητών μόνο θετικά έχει να προσφέρει σε ανθρώπους που διαθέτουν τα κατάλληλα φίλτρα, παλεύουν να κάνουν τα οράματά τους πράξη και δεν αντιλαμβάνονται τη δημόσια παρουσία τους στα τοπικά πράγματα ως τίτλο τιμής και διεκπεραίωση καθημερινότητας.