Ο Κορτώ και ο χειμώνας της ψυχής του

[ Γιάννα Κουκά / Ελλάδα / 25.04.19 ]

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ έκανε στο χρονολόγιό του μια ανάρτηση που αφορά στην απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε πριν έναν χρόνο με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο για δυο εβδομάδες όπου του δόθηκε η απαιτούμενη βοήθεια. Μέσω του κειμένου του εξηγεί πως κανείς που νοσεί δεν πρέπει να αισθάνεται ντροπή κι αναφέρει "Θα ντρεπόταν ποτέ ένας καρκινοπαθής για τη νεοπλασία του, ένας διαβητικός για το ασθενικό πάγκρεας με το οποίο γεννήθηκε; Καμιά ντροπή: ό,τι νοσεί, είναι ζωντανό - κι άρα μπορεί να ζήσει καλύτερα." με σκοπό να βοηθήσει ή παροτρύνει όσους πάσχουν από κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή να μιλήσουν, να μην το κρύψουν και να αναζητήσουν βοήθεια. Ο Θανάσης Χειμωνάς, θεωρεί πως η κατάθλιψη ή η δήλωσή της είναι κάτι αστείο και αναρτεί στο δικό του χρονολόγιο το ακόλουθο "αστείο": "Αγαπητοί φίλοι. Πριν λίγο έκανα απόπειρα αυτοκτονίας επειδή ήμουν χάλια κι έτσι. Θα ποστάρω σχετική φωτό στις 26 Μαΐου για να με ψηφίσετε στις εκλογές. Σας μερσώ" 
Πόσο δηλαδή χυδαίος μπορεί να είναι κάποιος για να κοροϊδεύει τον οιονδήποτε που μιλά για την κατάθλιψή του; Πόσο ανόητος μπορεί να είναι κάποιος που κοροϊδεύει κάποιον που έχει αποπειραθεί να δώσει τέλος στη ζωή του; Πόσο λίγος μπορεί να είναι κάποιος που γελά με τον καταθλιπτικό; Τόσο όσο ο Χειμωνάς. Τόσο. 
Η κατάθλιψη δεν είναι ντροπή, ούτε αστείο. Μίλα και ποτέ στη ζωή σου μη λάβεις υπόψη κάτι φτηνούς ανθρώπους. Κάτι Χειμωνάδες. Γίνε Κορτώ και μίλα.Όπως κι εγώ που απλά ακόμα επίσημα δεν έχω διαγνωστεί με κατάθλιψη. Θα νικήσουμε τις θλίψεις. Μίλα! Μίλα παντού. Βγες και φώναξέ το.