Ο ζιφιός του Αλίμου σχετίζεται με τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό;

[ ARTI news / Ελλάδα / 28.01.22 ]

Η greenpeace με ανάρτησή της αναφέρεται στη "φάλαινα" (ζιφιός) που εκβράστηκε σε παραλία του Αλίμου και στο γεγονός ότι αυτό συμπίπτει με τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται αυτές τις μέρες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η greenpeace

 "Η είδηση για τη φάλαινα που εκβράστηκε σε παραλία του Αλίμου προκαλεί έκπληξη, περιέργεια, θαυμασμό και ανησυχία. Έκπληξη γιατί μία τέτοια είδηση είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας, ενώ αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι οι θάλασσές μας με την πλούσια βιοποικιλότητα αποτελούν το σπίτι και για αρκετά είδη φαλαινών. Ένας από αυτούς τους κρυμμένους κατοίκους των θαλασσών μας, ένας ευάλωτος ζιφιός, εμφανίστηκε κοντά μας και η σπάνια εικόνα του προσελκύει την προσοχή μας, ξυπνά το ενδιαφέρον μας για αυτά τα μεγαλειώδη πλάσματα. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο είναι τραυματισμένο, ενώ και μόνο το γεγονός ότι έχει εκβραστεί είναι δυσοίωνο. Ανησυχούμε για την τύχη του, θα καταφέρει να επιβιώσει, θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε να σωθεί;

οι παρεμβατικές ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες καταστροφής των ενδιαιτημάτων των ειδών αυτών και αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις την αιτία για τον εκβρασμό δελφινιών και φαλαινών σε όλον τον πλανήτη…  Ένας ακόμα μεγάλος ένοχος για τους εκβρασμούς είναι η ηχητική ρύπανση που προκαλείται από σόναρ και σεισμικές έρευνες στη θάλασσα, τα οποία παρεμβάλλουν στο σύστημα ηχοεντοπισμού που χρησιμοποιούν οι φάλαινες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να προσανατολιστούν. Αυτοί οι ισχυροί ανθρωπογενείς ήχοι προκαλούν τραυματισμούς στα αυτιά των φαλαινών, τις τρομάζουν και μπορούν εντέλει να τις αποπροσανατολίσουν με αποτέλεσμα τον εκβρασμό τους. Η χρονική συγκυρία του εκβρασμού του ζιφιού στον Άλιμο συμπίπτει με την είδηση για τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται αυτές τις μέρες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μία περιοχή που προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα λόγω της σημαντικής βιοποικιλότητας που φιλοξενεί. Είναι ειρωνικό και αντιφατικό το γεγονός ότι οι αρχές της χώρας μας κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη διάσωση ενός ατόμου από τον πληθυσμό των φαλαινών που ζουν στα ελληνικά νερά, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν άδειες για σεισμικές έρευνες σε εταιρείες υδρογονανθράκων, θέτοντας σε κίνδυνο ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους. Κι ενώ δεν μπορούμε να συνδέσουμε τον εκβρασμό του συγκεκριμένου ζιφιού με τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο μαζικός εκβρασμός ζιφιών στην Κέρκυρα πριν 10 χρόνια, είχε αποδοθεί από τους επιστήμονες σε στρατιωτική άσκηση με τη χρήση ηχοβολιστικών που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή."