Ο εκβιασμός δεν θα περάσει #cancel_efood

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 18.09.21 ]

Αυτό που ζούμε με την efood στην Ελλάδα δεν είναι νέο στον κόσμο. Την «ουμπεροποιημένη» εργασία και κοινωνία περιέγραψε ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς στη Βρετανία. Αποτέλεσμα; Η ηγεσία του Εργατικού κόμματος, η… αριστερά της Βρετανίας τον διέγραψε! Για να αληθεύσει για μία ακόμα φορά ο «Παλαιός των Ημερών» που, εδώ και δύο αιώνες, έγραφε στο «Ιρλανδικό Ζήτημα»: Η εργατική τάξη των πλούσιων αποικιοκρατικών χωρών «κλείνει το στόμα της» με τα ψίχουλα που της δίνουν οι επικυρίαρχοι από την εκμετάλλευση των άλλων λαών.

Η λογική της «ουμπεροποιημένης» εργασίας, της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος Υγείας, εφαρμόστηκε ήδη στη Χιλή από «τα παιδιά του Πινοσέτ» και τους κατιόντες της «Σχολής του Σικάγου», και κατέληξε στον μεγαλειώδη ξεσηκωμό του χιλιανού λαού. Γιατί, όπως έλεγε ο Etienne de la Boetie, «Οι τύραννοι είναι μεγάλοι, επειδή εμείς είμαστε στα γόνατα»(Περί εθελοδουλείας). Η λαϊκή εξέγερση στη Χιλή βρήκε απέναντί της τα σώματα «ασφαλείας» της «ελίτ των εκατομμυριούχων», που δολοφόνησαν διαδηλωτές, βίασαν και κρέμασαν διαδηλώτριες, σκότωσαν και πέταξαν έφηβους στα ποτάμια, βασάνισαν άγρια νέους και νέες, τύφλωσαν εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες με πλαστικές σφαίρες. Κι όμως ο αγώνας τους δεν σταμάτησε ποτέ. Μέχρι που πέτυχαν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι νέες και οι νέες της Χιλής δεν σκέφτηκαν όπως κάποιοι στην Ελλάδα πως αν «…κλείσετε την #Efood… θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι». Εκεί βίωσαν ότι η λογική της δουλειάς με το «μπλοκάκι» δεν σταματάει στην Uber, στην efood, στη Volt. Αντίθετα, από εκεί αρχίζει το ολιστικό σχέδιο της «ουμπεροποιημένης εργασίας και κοινωνίας», η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, του συστήματος Υγείας, η εργασιακή σκλαβιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα "πετσωμένα παπαγαλάκια" της προσπαθούν να φοβίσουν τον πληθυσμό, γράφοντας ότι το μποϊκοτάζ, ότι το #cancel_efood θα κλείσει την εταιρία και θα πεταχτούν στο δρόμο πολλοί εργαζόμενοι. Ο εκβιασμός και ο διαρκής εκφοβισμός επιχειρεί να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα ανακλαστικά της ατομικής επιβίωσης, να διασπάσει τον συλλογικό αγώνα, να τσακίσει την αλληλεγγύη και να δημιουργήσει ένα φοβισμένο, καθηλωμένο άτομο, έναν άνοα δούλο, για τον οποίο η ζωή δεν έχει κανένα νόημα και νήμα.

Τι πρέπει να γίνει; Το έγραψε ο Άλντους Χάξλεϋ στο βιβλίο του «Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος»: «Μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας και της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη σημερινή τάση προς ολοκληρωτισμό. Ένα πραγματικά αποτελεσματικό ολοκληρωτικό κράτος θα είναι αυτό στο οποίο το ισχυρό διευθυντήριο των πολιτικών ηγετών και της στρατιάς των μάνατζερ ελέγχουν έναν πληθυσμό σκλάβων χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν εξαναγκασμό, γιατί θα τους αρέσει η σκλαβιά τους. Και το να τους αρέσει η σκλαβιά τους έχει ανατεθεί από τα σημερινά ολοκληρωτικά κράτη σε υπουργεία προπαγάνδας, στους εκδότες και τους μιντιάρχες και στους δασκάλους και καθηγητές.»(1962).