Νέα προσφυγική τραγωδία στο Αιγαίο

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 26.05.23 ]

Τρεις πρόσφυγες έχουν βρεθεί νεκροί και 12 αγνοούνται μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Μυκόνου νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26.05.2023)

Από το ναυάγιο μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί ένας άνδρας και δύο γυναίκες. Αναφορές κάνουν λόγο για 17 επιβαίνοντες στο σκάφος που ανετράπη, και ότι μόνο δύο άνθρωποι διασώθηκαν.

Κάποιοι θα μιλήσουν πάλι για «τείχη» και για «εισβολείς», θα πουν για "πειστική αποτροπή", θα τρομοκρατήσουν πάλι τους νοικοκυραίους για να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Μόνο που οι απελπισμένοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, την πατρίδα τους, που ξεριζώνονται για να ξεφύγουν απ’ το θάνατο τα παιδιά τους, δεν φοβούνται ούτε τα τείχη ούτε τα ξεγυμνώματα, ούτε το ξύλο, ούτε τα pushback, ούτε τίποτα. Οι φυγάδες της κόλασης δεν έχουν άλλο δρόμο, σκάβουν, τρυπούν, κολυμπούν, προχωρούν μπροστά, γιατί πίσω έτσι κι αλλιώς είναι ο θάνατος.  

Μια ουσιαστική και ανθρώπινη «πειστική αποτροπή» δεν είναι η αστυνόμευση και το κυνήγι των δυστυχισμένων, αλλά η εξάλειψη των αιτιών που τους επιβάλλει τον ξεριζωμό: Να σταματήσουν οι πόλεμοι. Να σταματήσει η πείνα. Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των χωρών της Αφρικής από τις πολυεθνικές της Δύσης. Να πάψει η σύγχρονη σκλαβιά στην Ασία…

*φωτογραφία αρχείου