Μπούλινγκ: Και οι λέξεις μπορούν να σκοτώσουν

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 11.03.23 ]

7 Ιανουαρίου 2023: ένας μαθητής κρεμιέται στο δωμάτιό του. Ήταν 13 ετών και τον έλεγαν Λούκας. Πώς μπορεί ένα αγόρι αυτής της ηλικίας να κάνει κάτι τέτοιο; Τι θα μπορούσε να έχει βιώσει που τον οδήγησε σε τέτοια απόγνωση που δεν μπορούσε πλέον να σκεφτεί καμία άλλη λύση; Η απάντηση σε αυτήν την απορία είναι μια λέξη: παρενόχληση. Οι μαθητές στην τάξη «παρενοχλούσαν» τον Λούκας για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό*.

16 Μαρτίου 2015: ο φοιτητής της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται νεκρός μην αντέχοντας το  bullying (παρενόχληση) και τα βασανιστήρια των συμφοιτητών του.

Στην Ελλάδα τα περιστατικά bullying, αγγίζουν το 50-60% του εφηβικού πληθυσμού σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ.

Οι συχνότερες συμπεριφορές εκφοβισμού είναι, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα πειράγματα λόγω της εξωτερικής εμφάνισης και η φυσική ή λεκτική βία.

Η Άρτεμις Τσίτσικα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ σημείωσε πως «Παρατηρείται αύξηση (του  bullying) και στο φυσικό και στον διαδικτυακό κόσμο μετά τo τέλος της πανδημίας και των περιορισμών»**.

Σύμφωνα με την έρευνα το 70,6% των μαθητών αναφέρουν ότι υπήρξαν μάρτυρες εκφοβισμού στο σχολείο, γεγονός που όπως σχολίασε η Άρτεμις Τσίτσικα δείχνει πως «οι μαθητές διαμορφώνουν πλέον το σχολικό περιβάλλον». Επιπλέον πάνω από τον 71% των μαθητών θεωρεί τον εκφοβισμό σημαντικό πρόβλημα. Tο 64% που υφίσταται εκφοβισμό δεν το αναφέρει. Ένα στα πέντε παιδιά, δηλαδή το 20%, απομακρύνεται ή διακόπτει το σχολείο λόγω εκφοβισμού καθώς «τα παιδιά που υφίστανται bullying είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση» σημείωσε η κα Τσίτσικα.

Επιπλέον ένας στους τρεις νέους (13-14 ετών) έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.

Στις ΗΠΑ το 75% των πυροβολισμών στα σχολεία έχουν συνδεθεί με προηγούμενη παρενόχληση και εκφοβισμό και το 86% θεωρεί ότι οι έφηβοι στρέφονται στη θανατηφόρα βία στα σχολεία λόγω της «κοροϊδίας και του εκφοβισμού που δέχονται».

*Le Monde

**Lifo