Μεξικό, όταν τα δυτικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τη νίκη της… αριστεράς

[ ARTI news / Κόσμος / 03.06.24 ]

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, η φεμινίστρια Claudia Sheinbaum, διάδοχος του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador (γνωστού ως «AMLO»), εξελέγη Πρόεδρος της χώρας, λαμβάνοντας το 60% των ψήφων, έναντι 30% του «δεξιού» αντιπάλου της.

Για να αντιληφθούμε πόσο «αριστερή» είναι η Sheinbaum και ο AMLO θα πρέπει να δούμε την ιστορία των σχέσεών τους με τους Ζαπατίστας που δεν ήταν ποτέ καλές, ακόμη και πριν από την προεδρία του δεύτερου. Η αυτόνομη περιοχή Τσιάπας που γιόρτασε την 30ή επέτειο της εξέγερσης της την 1η Ιανουαρίου 2024, ζει σε ένα πολύ καταστροφικό κλίμα λόγω της εισβολής και της σύγκρουσης δύο καρτέλ ναρκωτικών, της εγκατάστασης μεγάλης στρατιωτικής δύναμης και των φαραωνικών έργων του AMLO.

Στην εκστρατεία του 2018, ο AMLO (ο μέντορας της Sheinbaum) είχε υποσχεθεί την ενσωμάτωση των αυτόχθονων πληθυσμών μέσω των κοινωνικών του προγραμμάτων. Ζήτησε «συγγνώμη» από τον λαό των Μάγια καθώς και από τον λαό Yaquis το 2021, βάζοντας τους αυτόχθονες πληθυσμούς στο επίκεντρο των φαραωνικών του σχεδίων, των «μεγαπρογραμμάτων» του για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως το τρένο των Μάγια, το οποίο βρίσκεται στο τμήμα μιας διαδρομής άνω των 1.500 χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει πέντε πολιτείες στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ανοίξει μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, τη χερσόνησο Γιουκατάν, στα κύματα των τουριστών όλου του κόσμου.

Η μαφιόζικη βία είχε ήδη κλιμακωθεί στην Τσιάπας προτού καν αρχίσει η προεκλογική περίοδος στη χώρα, εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο καρτέλ, των δύο ισχυρότερων συμμοριών του Μεξικού. Η κατάσταση θυμίζει σε μεγακλίμακα τα Εξάρχεια, όπου η περιοχή όπου άνθιζε ο αντιεξουσιαστικός λόγος αλώθηκε από τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ στην πλατεία ανοίγει ένας σταθμός του μετρό!

Η βία στο Μεξικό που αποδίδεται στα καρτέλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 450.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 100.000 και πλέον έχουν εξαφανιστεί και χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι.