Κλ. Γρηγοριάδης: «ο Μαρινάκης κυβερνά αυτό τον τόπο»

[ ARTI news / Ελλάδα / 11.12.21 ]

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στην εισβολή ατόμων στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου. Είπε συγκεκριμένα ο Κλ. Γρηγοριάδης: «ο Μαρινάκης κυβερνά αυτό τον τόπο», καθώς «…στέλνει υπαλλήλους του, πλαισιωμένους από μπράβους του, να σταματάνε παραστάσεις, λογοκρίνοντας τα θέατρα τα οποία τόλμησαν να τον σατιρίσουν, γυρίζοντάς μας έτσι σε εποχές βαθιού παρακράτους, αμέσως μετά τον Εμφύλιο ή ακόμα χειρότερα, αν προτιμάτε, σε εποχές Μεταξικής Δικτατορίας, λίγο πριν την έλευση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Και αντί τελικά, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία, να ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική δίωξη ή οποιαδήποτε τελικά παρέμβαση της, υποτίθεται, ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης -πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι όταν εσείς διορίζετε από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Επικρατείας, μέχρι όλα τα μέλη του Αρείου Πάγου και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας- αντί να κινηθεί η δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως, η μόνη αντίδραση -και μάλιστα αντίδραση η οποία σας εκθέτει αγρίως- ήταν αυτή του Κυβερνητικού σας Εκπροσώπου, ο οποίος βεβαίως εκτέθηκε και ο ίδιος ανεπανόρθωτα. Τι είπε; Κατηγόρησε την κ. Σταμάτη -βλέπε τον κ. Μαρινάκη, γιατί υπάλληλός του είναι- για αυτοδικία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η κ. Σταμάτη, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, διέπραξε αυτοδικία, ποιο ακριβώς ήταν το αδίκημα το οποίο δίκασε η κ. Σταμάτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Μητσοτάκης ΑΕ»; Ποιο ήταν το αδίκημα; Η ελεύθερη σάτιρα που επιχείρησε να κάνει ο Ζαραλίκος σε ένα, υποτίθεται, ελεύθερο θέατρο της πατρίδας μας;».

Και συνέχισε ο βουλευτής(και ηθοποιός): «Οι 5 παρασιτικοί ολιγάρχες τολμούν να στέλνουν την κάθε κ. Σταμάτη, συνεπικουρούμενη από μπράβους σε θέατρα τα οποία απλώς σατιρίζουν ή ασκούν κριτική σ’ αυτούς τους παρασιτικούς ολιγάρχες. Δημιουργήσατε, λοιπόν, με κοινοβουλευτικές ενέργειες -και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο- το περιβάλλον, όπου ο κάθε παρασιτικός ολιγάρχης καναλάρχης, μπορεί ωραιότατα να τρομοκρατεί με τέτοιες μεθόδους τον καλλιτεχνικό χώρο, επιβάλλοντας τελικά την αυτολογοκρισία. Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μαρινάκης στον κ. Ζαραλίκο την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ότι αν δεν συμμορφωθεί στον τσαμπουκά που του πουλήθηκε, τον περιμένουν ακόμη χειρότερα. Και ξέρουμε πώς τα εννοεί ο κ. Μαρινάκης «τα ακόμα χειρότερα», από την περίπτωση του NOOR 1 ή 2 ή δεν ξέρω πώς αλλιώς λέγεται, με τους έντεκα μάρτυρες που κανείς δεν κατέθεσε ποτέ. Δυστυχώς, φοβάμαι πως το μήνυμα αυτό δεν είχε αποδέκτη, κύριε Πρόεδρε, μόνο τον κ. Ζαραλίκο, αλλά όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτέχνες αυτής της χώρας, που επιμένουν να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Αν απαγορεύσετε ακόμη και στην τέχνη να ασκεί κριτική, θα πρέπει τελικά να αναλογιστείτε σοβαρά τι είδους πολίτευμα εγκαθίσταται σιγά-σιγά σε αυτή τη χώρα. Πάντως Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με συγχωρείτε, δεν το λες».