Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο

[ ARTI news / Ελλάδα / 05.02.22 ]

Χιλιάδες πολίτες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και εργατικά σωματεία συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά της δράσης φασιστικών ομάδων μέσα και έξω από τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση συμπίπτει με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που έγινε από χούλιγκανς που είχαν αναπτύξει και φασιστική δράση.

 Οι αντιφασίστες φώναζαν συνθήματα όπως «Σκοτώσανε τον Παύλο τα φασισταριά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «τάγματα εφόδου οι νεοναζί, χτυπάνε με του κράτους την ανοχή», διαδηλώνοντας πως δεν θα ανεχτούν άλλο, τα σχολεία να γίνουν εκκολαπτήρια του φασισμού.  

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων μαθητής πρόσφυγας του διαπολιτισμικού λυκείου Ευόσμου ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα φασιστών. Η ίδια ομάδα τραμπούκων έκανε την επανεμφάνιση της κατεβάζοντας τα πανό της κατάληψης του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου με τα αιτήματα των μαθητών, αντικαθιστώντας τα με φασιστικά πανό, ενώ ξυλοκόπησαν μαθητές και μαθήτριες. Το ίδιο είχαν κάνει και στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι φασίστες δρουν μέσα και κυρίως έξω από τα σχολεία, έχοντας την ανοχή της αστυνομίας και πολλές φορές, ανοιχτή συνεργασία με παραστρατιωτικές οργανώσεις, αλλά και με εκκλησιαστικούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, ενώ  βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε αντιεμβολιαστικές ακροδεξιές συγκεντρώσεις και σε συνδέσμους οπαδών.