Θέλουν το θάνατο του Κουφοντίνα

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 27.02.21 ]

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αφήσει τον Κουφοντίνα να πεθάνει προς «παραδειγματισμό»! Γιατί το σύστημα των ιδεών που συγκροτεί τη σκέψη και την πράξη του δεν χαρακτηρίζεται από την πειθώ, αλλά από τον φόβο.

Ο φόβος είναι η κινητήρια αρχή της μεταπολιτικής του: φόβος των μεταναστών, φόβος της εγκληματικότητας, φόβος της αμφισβήτησης, φόβος της ανυπακοής, φόβος του διαφορετικού. 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τον απεργό πείνας να πεθάνει, αντιδρώντας με τον ίδιο αδιάλλακτο τρόπο που έκανε τον Κουφοντίνα τρομοκράτη.

Γιατί η «δημοκρατία του φόβου», η δημοκρατία της καθήλωσης, της λογοκρισίας, της αστυνομοκρατίας και του εγκλεισμού, χρειάζεται «εκτελέσεις» προς παραδειγματισμό.

Γιατί η κοινωνία που πρεσβεύουν δεν είναι παρά ένα σύνολο ατόμων που συνέχεται από το φόβο της τιμωρίας. Τα εξωνημένα μίντια τροφοδοτούν με συνεχείς δόσεις φόβου. Και όταν ο φόβος δεν είναι ικανός να λειτουργήσει αδρανοποιητικά, όταν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που διαφεύγουν από το φοβικό περιβάλλον, τότε ενεργοποιείται η καταστολή.

Οι δημοσιογράφοι που διαφεύγουν από τον «έλεγχο» θα τσακίζονται. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αντιδρούν, θα φιμώνονται. Ο έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η κυριαρχία της πνευματικής παραγωγής(παιδεία, διανόηση) από τη μια πλευρά, και η κατασταλτική βία από την άλλη, είναι οι δύο συνιστώσες της χειραγώγησης του πληθυσμού, οι δύο όψεις της παραβολικής «μετα-δημοκρατίας» του Μητσοτάκη, του Χρυσοχοΐδη, του Όρμπαν, του Πινιέρα και του Μπολσονάρου.

Οι «κάτω» θα πρέπει να πειθαρχούν, όχι με μία συνειδητή αλλά με μία ασυνείδητη πειθαρχία μέσω της διαμόρφωσης νέων ή ενίσχυσης παλιών στερεότυπων και του «φόβου». 

Η «δημοκρατία» τους θέλει τον «πολίτη» ιδιώτη, ένα είδος άσκεφτου "νοικοκύρη" που τσακίζει το κεφάλι του Ζακ, έναν ηλίθιο φασίστα, έναν ρατσιστή μπάτσο που κόβει την ανάσα του Φλόιντ, έναν εγωπαθή νάρκισσο που σκορπάει τη διαστροφική του βία παντού και που δείχνει τους «αλληλέγγυους» ως την «παρακμή» της κοινωνίας!

Αυτή η πειθαρχική εξουσία θα κρεμάσει τώρα το «σώμα» του Κουφοντίνα σε δημόσια θέα προς παραδειγματισμό… Μόνο που έτσι θα τον καταστήσει σύμβολο της πηγαίας αντίδρασης που συχνά γίνεται αντίσταση απέναντι στο Μεγάλο Φόβο, απέναντι στην ολοσχερή αφαίρεση του Προσώπου, των ατομικών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας...