ΗΠΑ, διαδικτυακή ομάδα ακροδεξιών πίσω από την διαρροή των απόρρητων εγγράφων

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 13.04.23 ]

Διαβάζοντας από την εφημερίδα «Ουάσινγκτον ποστ» πως έγινε η τεράστια διαρροή απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξάγει κανείς μια σειρά από συμπεράσματα. Πρώτα για τον τρόπο που λειτουργεί η αμερικάνικη αυτοκρατορία, αλλά κυρίως -αυτό είναι το καινοφανές- για το πως δημιουργούνται οι ακροδεξιές ομάδες μέσω του διαδικτύου.  

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον ποστ «Ο άνθρωπος πίσω από την τεράστια διαρροή μυστικών της αμερικανικής κυβέρνησης που αποκάλυψε τον τρόπο κατασκοπείας των Αμερικανών και τις ζοφερές προοπτικές για τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία είναι ένας νεαρός, λάτρης των όπλων που μοιράστηκε άκρως απόρρητα έγγραφα με μια ομάδα διαδικτυακών φίλων του που αναζητούσαν συντροφιά κατά τη διάρκεια της απομόνωσης της πανδημίας.

Ενωμένοι από την αμοιβαία αγάπη τους για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό (σ.σ. κάτι που παραπέμπει σε ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ), μια ομάδα περίπου δύο δωδεκάδων νεαρών σχημάτισε μια λέσχη το 2020 στο Discord, μια δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα. Κάποια στιγμή ένας απ’ αυτούς που είχε το ψευδώνυμο «OG», δημοσίευσε ένα μήνυμα γεμάτο με περίεργα αρκτικόλεξα και ορολογία. Όλοι σεβόταν τον OG, που ήταν ο πρεσβύτερος και θεωρούνταν αρχηγός της μικροσκοπικής διαδικτυακής φυλής, και ο οποίος ισχυριζόταν ότι γνώριζε μυστικά που η κυβέρνηση έκρυβε από τους απλούς ανθρώπους.

Το νεαρό μέλος (σ.σ. το οποίο είναι κάτω των 18 ετών και δίνει συνέντευξη στην Ουάσινγκτον ποστ μετά από άδεια της μητέρας του) διάβαζε προσεκτικά τα εκατοντάδες μηνύματα του OG σε τακτική βάση επί μήνες. Αυτά ήταν σχεδόν κατά λέξη μεταγραφές απόρρητων εγγράφων που ο OG ανέφερε ότι είχε φέρει στο σπίτι από τη δουλειά του σε μια «στρατιωτική βάση». Ο OG ισχυρίστηκε ότι περνούσε τουλάχιστον ένα μέρος της ημέρας του μέσα σε μια ασφαλή εγκατάσταση που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση των μυστικών πληροφοριών που βρίσκονται σε κυβερνητικά δίκτυα υπολογιστών ή για την εξαγωγή από εκτυπωτές.

Ο OG είπε στην ομάδα ότι μόχθησε για ώρες γράφοντας τα απόρρητα έγγραφα για να τα μοιραστεί με τους συντρόφους του στον διακομιστή Discord. Η πλατφόρμα αυτή ήταν ένα «σημείο συγκέντρωσης -καταφύγιο πανδημίας για έφηβους παίκτες που ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και αποκομμένοι από τους πραγματικούς φίλους τους». Τα μέλη αντάλλασσαν μιμίδια, αστεία και άσκοπες συζητήσεις, έβλεπαν ταινίες μαζί, αστειεύονταν και προσεύχονταν (σ.σ. ο συνειρμός εξηγεί πως δημιουργούνται οι συμμορίες χούλιγκανς ή ρατσιστών που περνάνε σε επιθέσεις τύπου ΚουΚλουξΚλαν στη συνέχεια). Ο OG έκανε στους νεαρούς διαλέξεις για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις. Ήθελε να «μας κρατάει ενήμερους», είπε το μέλος της ομάδας (που μιλάει στον συντάκτη της εφημερίδας), και φαινόταν να σκέφτεται ότι η εσωτερική πληροφόρηση που είχε, θα προσέφερε στους άλλους προστασία μέσα στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε...

Τα έγγραφα που δημοσίευσε ο OG κάλυπταν μια σειρά ευαίσθητα θέματα... Υπήρχαν άκρως απόρρητες αναφορές για τις θέσεις και τις μετακινήσεις υψηλόβαθμων πολιτικών ηγετών και τακτικές ενημερώσεις για τις στρατιωτικές δυνάμεις. Γεωπολιτική ανάλυση. Πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες ξένων κυβερνήσεων να παρέμβουν στις εκλογές… 

Σε αυτές τις αρχικές αναρτήσεις, ο OG είχε δώσει στους φίλους του μια μικρή γεύση από το πλήθος των μυστικών που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Όταν η μεταφορά εκατοντάδων απόρρητων αρχείων με το χέρι αποδείχθηκε πολύ κουραστική, ο OG άρχισε να δημοσιεύει από την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες φωτογραφίες εγγράφων, αναστατώνοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και επιδεινώνοντας τη σχέση με τους συμμάχους τους. [...]

Η Post εξέτασε επίσης περίπου 300 φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί... 

Το νεαρό μέλος εντυπωσιάστηκε από τη φαινομενικά προφητική ικανότητα του OG να προβλέπει σημαντικά γεγονότα πριν γίνουν πρωτοσέλιδα ειδήσεων, πράγματα που «μόνο κάποιος με αυτό το είδος μεγάλης πληροφόρησης» θα γνώριζε...

Σε ένα βίντεο που είδε το The Post, ο άνδρας που το μέλος είπε ότι είναι ο OG στέκεται σε ένα πεδίο βολής, φορώντας γυαλιά ασφαλείας, ωτοασπίδες και κρατώντας ένα μεγάλο τουφέκι. Φωνάζει μια σειρά από ρατσιστικές και αντισημιτικές ύβρεις στην κάμερα και ύστερα πυροβολεί πολλές φορές σε έναν στόχο.

Το μέλος φάνηκε να έλκεται από την ανδρεία του OG και την ικανότητά του στα όπλα. Ένιωθε μια συγκεκριμένη συγγένεια με έναν άνθρωπο που τον περιέγραψε ως «θείο» και, σε μια άλλη περίπτωση, ως πατρική φιγούρα.

«Ήμουν ένα από τα πολύ λίγα άτομα στον διακομιστή που μπόρεσαν να καταλάβουν ότι αυτά τα [έγγραφα] ήταν νόμιμα», είπε το μέλος, ξεχωρίζοντας από τους άλλους που αγνόησαν κυρίως τις αναρτήσεις του OG.

«Ένιωθα σαν να βρισκόμουν στην κορυφή του Έβερεστ», είπε. «Ένιωθα ότι ήμουν πάνω από όλους σε κάποιο βαθμό και ότι… ήξερα πράγματα που δεν ήξεραν».

Το μέλος γνώρισε την OG πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, σε έναν διαφορετικό διακομιστή για τους θαυμαστές του Oxide, ενός δημοφιλούς YouTuber που κάνει streaming βίντεο για όπλα, πανοπλίες και στρατιωτικό υλικό. Είπε ότι μια ομάδα μελών βρήκε τον διακομιστή πολύ γεμάτο και ήθελαν ένα πιο ήσυχο μέρος για να μιλήσουν για τακτικές βιντεοπαιχνιδιών, έτσι δημιούργησαν τη δική τους μικρή ομάδα.

Περισσότεροι ομοϊδεάτες οπαδοί του Oxide εντάχθηκαν στον ιδιωτικό διακομιστή Discord, ο οποίος ονομάστηκε "Thug Shaker Central", και το οποίο ο OG θα έλεγχε.

«Όλοι μεγαλώσαμε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, σαν μια δεμένη οικογένεια», είπε το μέλος. «Βασιστήκαμε ο ένας στον άλλον». Άλλα μέλη, και ειδικά ο OG, τον συμβούλευαν κατά τη διάρκεια κρίσεων κατάθλιψης και τον βοήθησαν να σταθεροποιηθεί συναισθηματικά. «Δεν έλειπε η αγάπη του ενός για τον άλλον».

Ο OG ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Το μέλος τον περιέγραψε ως «αυστηρό». Εφάρμοσε μια «εντολή ραμφίσματος» και περίμενε από τους άλλους να διαβάζουν προσεκτικά τις απόρρητες πληροφορίες που είχε μοιραστεί…

Κάποια στιγμή ο OG άλλαξε τακτική. Αντί να ξοδεύει το χρόνο του αντιγράφοντας έγγραφα με το πληκτρολόγιο, τράβηξε φωτογραφίες των γνήσιων εγγράφων και τα πέρασε στον διακομιστή. Αυτά ήταν πιο ζωντανά και συναρπαστικά από τις αποδόσεις απλού κειμένου. Ορισμένα περιείχαν λεπτομερή γραφήματα των συνθηκών του πεδίου μάχης στην Ουκρανία και υψηλά διαβαθμισμένες δορυφορικές εικόνες από τις συνέπειες των ρωσικών πυραύλων σε ουκρανικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Άλλα σκιαγράφησαν την πιθανή τροχιά των βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων που θα μπορούσαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια άλλη παρουσίαζε φωτογραφίες του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που επέπλεε σε όλη τη χώρα τον Φεβρουάριο, τραβήχτηκε από το ύψος των ματιών, πιθανώς από κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, μαζί με ένα διάγραμμα του μπαλονιού και της τεχνολογίας επιτήρησης που είναι συνδεδεμένη σε αυτό. […]

Το εύρος των εκθέσεων του στρατού και των πληροφοριών ήταν μεγάλο. Για μήνες, ο OG ανέβαζε τακτικά σελίδα-σελίδα απόρρητες εκτιμήσεις των ΗΠΑ, προσφέροντας ένα παράθυρο για το πόσο βαθιά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διεισδύσει στον ρωσικό στρατό, δείχνοντας ότι η Αίγυπτος είχε σχεδιάσει να πουλήσει στη Ρωσία δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και ότι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν προσεγγίσει την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, για να αγοράσουν όπλα προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.

[…] ο OG είχε μια αρνητική άποψη για την αμερικανική κυβέρνηση. Το νεαρό μέλος είπε ότι χαρακτήριζε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια απαίσια δύναμη που επιδίωκε να καταστείλει τους πολίτες της και να τους κρατήσει στο σκοτάδι. Έλεγε στους διαδικτυακούς του συντρόφους ότι η κυβέρνηση έκρυβε φρικτές αλήθειες από το κοινό. 

[…]Δεν ήταν «ένας διακομιστής στρατολόγησης φασιστών», είπε στην The Post το νεαρό μέλος της ομάδας του OG (σ.σ. κανείς φασίστας δεν παραδέχεται ότι είναι φασίστας. Αλλά ο τρόπος δράσης τους -όπλα, ρατσισμός, αντισημιτισμός, θρησκοληψία- δείχνει ότι είναι ακροδεξιοί φασίστες).

[…] Όλο το χειμώνα, ο OG ανέβαζε έγγραφα στον διακομιστή... Στη συνέχεια, εν αγνοία της ομάδας, στις 28 Φεβρουαρίου, ένας άλλος έφηβος χρήστης από τον κεντρικό διακομιστή Thug Shaker άρχισε να δημοσιεύει αρκετές δεκάδες φωτογραφίες που δείχνουν απόρρητα έγγραφα σε έναν άλλο διακομιστή Discord που συνδέεται με το YouTuber "wow_mao". Ορισμένα από τα έγγραφα προσέφεραν λεπτομερείς εκτιμήσεις των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και έδειχναν πόσο μακριά μπορούσαν να δουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέσα στη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας.

Στις 4 Μαρτίου, 10 έγγραφα εμφανίστηκαν στον «Minecraft Earth Map», έναν διακομιστή Discord που επικεντρώθηκε στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι. Ένας χρήστης που διαχειρίζεται τον λογαριασμό που δημοσίευσε τη μικρότερη δόση των εικόνων είπε στο The Post ότι τις απέκτησαν στο wow_mao.

Απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα ήταν πλέον διαθέσιμα σε χιλιάδες χρήστες του Discord, αλλά η διαρροή δεν θα έπεφτε στην προσοχή των αμερικανικών αρχών για έναν ακόμη μήνα. Εν τω μεταξύ, η OG σταμάτησε να μοιράζεται εικόνες στα μέσα Μαρτίου. Στις 5 Απριλίου, απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά κανάλια Telegram και στην πλατφόρμα 4chan και άρχισαν να κυκλοφορούν στο Twitter...

Την επόμενη μέρα, λίγο πριν οι New York Times αναφέρουν για πρώτη φορά τη διαρροή, ο OG μπήκε στον διακομιστή «έξαλλος, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για αυτόν», είπε το μέλος.

«Είπε ότι κάτι είχε συμβεί και προσευχήθηκε στον Θεό να μην συμβεί αυτό το γεγονός. … Αλλά τώρα είναι στα χέρια του Θεού»…

«Σίγουρα δεν θα τον χαρακτήριζα πληροφοριοδότη», είπε το μέλος της ομάδας του OG, αρνούμενος τις συγκρίσεις με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έδωσε σε δημοσιογράφους απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κατασκοπείας…

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τους συντρόφους του, ο OG τους προέτρεψε να «κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με αυτόν», είπε το μέλος. Αυτό περιελάμβανε τυχόν αντίγραφα των διαβαθμισμένων εγγράφων που είχε κοινοποιήσει ο ίδιος. Όταν τους ενημέρωσε ότι βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο και σκόπευε να εξαφανιστεί, τα μέλη του Thug Shaker Central «έκλαψαν με λυγμούς», είπε το νεαρό μέλος. «Είναι σαν να χάνεις ένα μέλος της οικογένειας»…

Τώρα λέει ότι πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να δει τα μυστικά που ο OG πέρασε σε μια μικρή ομάδα. Υποστήριξε ότι το κοινό αξίζει να γνωρίζει πώς ξοδεύουν το δημόσιο χρήμα οι υπηρεσίες πληροφοριών και ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένος που τα έγγραφα δείχνουν την επιτήρηση των ξένων συμμάχων των ΗΠΑ.

«Αλλά αυτό που ο νεαρός θεωρεί αποκάλυψε δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τις χώρες των οποίων οι αξιωματούχοι παρακολουθούνται από τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες…» σχολιάζει με κυνισμό η Ουάσινγκτον ποστ…».

 

* https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/04/12/discord-leaked-documents/?utm_campaign=wp_main&utm_medium=social&utm_source=twitter 

**Φωτογραφία αρχείου, οπλισμένοι ακροδεξιοί κατά της καραντίνας στις ΗΠΑ