Η υποκρισία της παγκόσμιας μέρας του μετανάστη

[ ARTI news / Κόσμος / 18.12.21 ]

138 μετανάστες διασώθηκαν την Πέμπτη στα ανοιχτά του στενού του Πα-ντε-Καλαί, αναφέρει η  εφημερίδα The Guardian. Όμως ο μικρούλης Αρτίν μαζί με τέσσερα μέλη της οικογενείας του δεν είχαν την ίδια τύχη. Ούτε τα χιλιάδες παιδιά που χάθηκαν στη Μεσόγειο. Μήτε ο Τούρκος εισαγγελέας και η γυναίκα του που πνίγηκαν στο Αιγαίο, κυνηγημένοι από τον Ερντογάν.

Βέβαια, ο «πολιτισμένος» κόσμος θα βρίσκει πάντα άλλοθι και ενιαύσιες «γιορτές» για να αμβλύνει τις ενοχές του και να κοιμάται ήσυχα τα βράδια. Η 18η Δεκεμβρίου είναι μία απ’ αυτές. Είναι η ανακηρυχθείσα από τα Ηνωμένα Έθνη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών.
Όμως τα Push Back, δηλαδή οι παράνομες επαναπροωθήσεις, που είναι οι σχεδιασμένοι πνιγμοί προσφύγων, θα συνεχίσουν.

Τα στρατόπεδα-φυλακές που αποκαλούνται κατ’ ευφημισμό κέντρα υποδοχής, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Το ίδιο και ο συστημικός ρατσισμός, καθώς και η κακοποίηση προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα κράτησης(Αμυγδαλέζα).

Ο ρατσιστικός λόγος και η ρητορική μίσους στα μίντια και στις πλατφόρμες του διαδικτύου θα συνεχίσουν να ρίχνουν δηλητήριο στα μυαλά και στις ψυχές.

Η ευρωπαϊκή πολιτική (χρηματοδότηση «φυλακών» προσφύγων) στην Αφρική και τα στραβά μάτια στις ένοπλες συμμορίες, τους βασανισμούς, τους βιασμούς και το εμπόριο σκλάβων θα εξακολουθήσουν, παράλληλα με τις διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα…

Γι’ αυτό «όχι» στην υποκρισία των παγκόσμιων ημερών…

*Η φωτογραφία είναι αρχείου από προσφύγισσες στη Λιβύη που έχουν βιασθεί