Η Μποφίλιου και τα ακριβά ρούχα της αριστεράς

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 07.12.22 ]

Έχουν δίκιο οι δεξιοί που κορρυβαντιούν για το «μπέρμπερι» και το Gant του Τσίπρα, για το… ρόλεξ του Κουτσούμπα και τα ρούχα της Μποφίλιου!

Είναι δυνατόν το «απλυταριό» της αριστεράς να οικειοποιείται τα αντικείμενα-σημεία-σημαίες της δεξιάς; Μπορεί ο μεγάλος αναρχικός Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι να φοράει παπιγιόν και οι «petroleuses» της Κομμούνας του Παρισιού γούνες; Οι κυρίες των "Βερσαλλιών", του Μεγάρου Μαξίμου και ο Feydeau θα εξανίστανται και θα ανατριχιάζουν εσαεί.

Στη μυθολογία της καταναλωτικής κοινωνίας η αγορά ενός ρούχου, ενός ρολογιού ή ενός αυτοκινήτου χρησιμεύει μεν σε κάτι αλλά λειτουργεί και ως κάτι άλλο, συνιστά στοιχείο κύρους, δηλαδή καλύπτει και κάτι άλλο πέρα από τη συγκεκριμένη ανάγκη. Μέσα από την διαδικασία αυτή εικονοποιείται και προσομοιώνεται η μεγιστοποίηση της ύπαρξης και η διαμόρφωση των κοινωνικών ομάδων. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μία «ψευτο-άρση», για μία ψευδαίσθηση της διαφοράς, που όμως έχει πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες καθώς διαμορφώνει σύνολα («φυλές», target group) που αλληλοαναγνωρίζονται και αλληλοαποκλείονται μέσα από τα σημεία και τα σύμβολα: από εδώ οι «καλοντυμένοι» δεξιοί και από εκεί οι «λέτσοι και άπλυτοι» αριστεροί.  

Αίφνης, οι πρώην… άπλυτοι ανατρέπουν τα στερεότυπα και καταστρέφουν το σκηνικό. Φορούν ακριβά «ρούχα», φωτογραφίζονται στο Λονδίνο και δημιουργούν σύγχυση στην ταυτότητα και την «αλληλοαναγνώριση» των κοινωνικών και πολιτικών ομάδων, διεισδύοντας σ’ αυτές. Κι επειδή οι συντηρητικοί ξέρουν πολύ καλά ότι στην καταναλωτική κοινωνία «μιλάμε» αγοράζοντας αντικείμενα/σημεία, επιδιώκουν να περιχαρακώσουν την «παράταξή» τους από τον εισοδισμό των αντιπάλων, από την «μόλυνση» με τους άλλους, με εκείνους/ες που θέλουν να ανατρέψουν το νόμο της ανταλλακτικής αξίας, να εκτρέψουν τα αντικείμενα από την σημερινή τους εμπορευματική ταυτότητα και να αναπροσανατολίσουν τον άνθρωπο από μία ύπαρξη "ανταγωνιστικού λύκου", σε μία ύπαρξη ουσιαστικής αγάπης και ανθρωπιάς. Να ανατρέψουν με άλλα λόγια τα ιερά και τα όσια της καθεστηκυίας τάξης. Γι’ αυτό ο ορυμαγδός…

*Όχι, τα τρολ του Μαξίμου δεν γνωρίζουν από ποίηση για να ξέρουν αυτό που φέρεται να είπε ο Νίκος Εγγονόπουλος: «Είμαι φτωχός γι’ αυτό ψωνίζω ακριβά»!