Η Μέρκελ και η επικράτηση των γερμανικών αξιών

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 12.08.17 ]

Το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, το Ντόρτμουντ, επέλεξε η Άνγκελα Μέρκελ για να ξεκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα. Εκτός από τα θέματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική, η καγκελάριος αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία. Η ενίσχυση της, τόνισε, συνιστά και ενίσχυση της Γερμανίας: «Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο», επισήμανε, «πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας - που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη».

Το ερώτημα, που προκύπτει από τα παραπάνω, είναι: Ποιό είναι το συμφέρον των Γερμανών; Ταυτίζεται αυτό το συμφέρον με το αντίστοιχο των άλλων χωρών της Ευρώπης; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά Όχι, καθώς η ευρωζώνη είναι ένας απόλυτα προνομιακός χώρος για τις εξαγωγές της Γερμανίας. Είναι επίσης γνωστό πως τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας αντιστοιχούν στα ελλείμματα των χωρών πρωτίστως του ευρωπαϊκού νότου.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την «επικράτηση των αξιών μας». Αλλά ποιες είναι οι «αξίες» τις κυρίας Μέρκελ; Είναι ο νεοφιλελευθερισμός, ο άκρατος ατομικισμός και ο προτεσταντικός ωφελισμός αλλά και η λιτότητα, είναι η ακραία συσσώρευση πλούτου υπέρ των λίγων και η διάλυση του κράτους πρόνοιας. Είναι ακόμη η κοινωνία που λειτουργεί σύμφωνα με την παράδοση του Μπίσμαρκ, δηλαδή με σιδηρά πειθαρχία, σαν στρατιωτική μηχανή.

Η κυρία Μέρκελ μίλησε και για την «αξιοπρέπεια των άλλων». Μόνο που η αξιοπρέπεια των άλλων σημαίνει την παραδοχή και τον σεβασμό των δικών τους αξιών και όχι την επιβολή των γερμανικών αξιών επ’ αυτών. Εξάλλου, η φράση: «επικράτηση των δικών μας αξιών» φανερώνει την μη αναγνώριση της διιστορικής αξιοπρέπειας των άλλων λαών. Η ίδια θέση έκανε τον Χίτλερ και τους ναζί να θεωρούν πως όποιοι δεν είναι μαζί τους, όσοι δηλαδή δεν μοιράζονται τις… ανώτερες γερμανικές αξίες, είναι εναντίον της Γερμανίας. Αυτή η άποψη χρειάστηκε το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων για να ηττηθεί. Η επανάληψή της πόσες ζωές θα χρειαστεί;