Η δεξιά πολιτική χρειάζεται τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό......

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 12.06.20 ]

  Η δεξιά πολιτική χρειάζεται και μία δεξιά κουλτούρα, που θα τη νομιμοποιεί. Έχει ανάγκη τα μέσα εκείνα που θα καλλιεργήσουν την κουλτούρα της. Μέσα ενημέρωσης, σχολείο, εκκλησία, αλλά και τα "άσυλα" των ισχυρών, είναι τα θεσμικά πεδία παραγωγής και διάδοσης της συντηρητικής κουλτούρας. Η λειτουργία της Εκκλησίας με τις κοινωνικές δομές που ελέγχει, η επιχείρηση οπισθοδρόμησης του σχολείου με το νέο νόμο, αλλά και η σκανδαλώδης χρηματοδότηση των "δεξιών" μέσων ενημέρωσης, σ' αυτό αποσκοπούν. 

Παραδοσιακές αστικές αξίες ενισχύονται, ενώ άλλες ανατρέπονται. Παράδειγμα, το τεκμήριο της αθωότητας όπου ο καθένας είναι "αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου", ως θεμελιώδες δικαιοδοτικό κριτήριο, ανατρέπεται, ενώ προβάλλεται η αυτοδικία, ως μέσο επίλυσης των διαφορών. Οι (ακρο)δεξιοί νοικοκυραίοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους δίκην Κου Κλουξ Κλαν. Από τον Παύλο Φύσσα και τον Λουκμάν ως τον Ζακ και τις επιθέσεις εναντίον των προσφύγων ή τις "εκστρατείες" στον Έβρο και τα νησιά, οι δεξιοί νοικοκυραίοι δικάζουν και εκτελούν. Η δικαιοσύνη παρέλκει! Είναι οι ίδιοι που φασίζουν και κανιβαλίζουν, που καλλιεργούν την ματσίλα και τον σεξισμό, που σκοτώνουν για ψύλλου πήδημα, που μισούν για να υπάρχουν. Είναι οι ίδιοι που καταδικάζουν μία γυναίκα πριν δικασθεί. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγο έχυναν το φαρμάκι τους εναντίον του θύματος, με βρωμερά σεξιστικά υπονοούμενα για τα «πολυτελή ταξίδια» και τις «πανάκριβες τσάντες» της. Διαβάστε, παρακαλώ, πρωτοσέλιδους τίτλους: «Συνελήφθη η αρρωστημένη μασκοφόρος με το βιτριόλι»(STAR), «Φίλη ‘οχιά’ της έλιωσε το πρόσωπο»(ESPRESSO), «Η τηλεκάρτα ‘μίλησε’ για το βιτριόλι(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), «Ημίτρελο ξέκ@λο έλιωσε την Ιωάννα»(Μακελειό). Από φυλλάδες γνωστές για τον σεξισμό, την ξενοφοβία και την χυδαιότητά τους μέχρι την σοβαρή εφημερίδα «Καθημερινή», η απόφαση έχει εκδοθεί. Τα «δικαστήρια» των έντυπων ΜΜΕ «μίλησαν». Θα ακολουθήσει η αναπαραγωγή στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των ίδιων εντύπων και θα ακολουθήσουν οι χιλιάδες αναδημοσιεύεις και τα σχόλια των συντηρητικών αναγνωστών τους. Τα έντυπα και οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές εκδόσεις τους δίνουν τον τόνο στο διαδίκτυο, δημιουργούν το νοσηρό περιβάλλον, και αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται από την πολιτεία, αλλά επιχορηγούνται κιόλας! Όχι, εδώ δεν ισχύουν τα face news του κυβερνητικού εκπροσώπου!  

Είναι τα ίδια μέσα ενημέρωσης που έγραφαν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα «μολύνουν» τον ελληνικό πολιτισμό, ότι τους στέλνει σκόπιμα ο Ερντογάν για να μας μολύνουν με κορονοϊό. Είναι οι ίδιοι που γράφουν πως «Ο εφιάλτης(του κορονοϊού) ξεχύνεται από τα τσαντήρια» των Ρομά! Είναι οι διασπορείς του μεγάλου φόβου και της συνωμοσιολογίας, που δίνει επιχειρήματα στους «νοικοκυραίους». Η κυβέρνηση πολιτεύεται στην ίδια κατεύθυνση με αυτά, επιμένοντας πως τα στρατόπεδα προσφύγων είναι επικίνδυνα και γι’ αυτό παρατείνει την καραντίνα, ενώ την ίδια σστιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι ο εγκλεισμός είναι πιο επικίνδυνος. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που επιτείνει την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης λόγω της ξενοφοβικής της αντίληψης. Είναι η ίδια που δίνει το σύνθημα των επιθέσεων των νοικοκυραίων. Όχι, αυτή δεν είναι μια νέα συντηρητική αντίληψη και πολιτική. Το ίδιο συνέβαινε και το 1780. Όπως σημειώνει ο Μ. Φουκώ: «μια επιδημία εξαπλώθηκε στο Παρίσι: η προέλευσή της αποδιδόταν στην μολυσματική ασθένεια από το Hopital General(σ.σ. κέντρο με χιλιάδες άστεγους, άεργους, φτωχούς, ασθενείς)…». Οι «έγκλειστοι» θεωρούνταν φορείς της μόλυνσης, γι’ αυτό οι παριζιάνοι αστοί θέλησαν να κάψουν το κέντρο. Ακριβώς ό,τι συμβαίνει αιώνες μετά και στην Μαλακάσα, στη Μόρια, στη Χίο, στα Γιαννιτσά, παντού.

Τα στρατόπεδα των προσφύγων, οι φυλακές και τα γκέτο των Ρομά, καθώς και κάποιες περιοχές όπως τα Εξάρχεια, προβάλλονται από τα δεξιά έντυπα ως «η γενέθλια γη του κακού»! Ο ρατσισμός και το μίσος εναντίον του διαφορετικού, εναντίον του Άλλου, καλλιεργούνται στο έδαφος αυτού του φόβου. Σ’ αυτό το έδαφος οι μανιασμένοι «νοικοκυραίοι» θα τσακίσουν τον Ζακ. Μια ανάλογη κουλτούρα θα γεμίσει με περιφρόνηση το μυαλό και με μίσος την καρδιά του μπάτσου που θα πατήσει με το γόνατό του επί 8 και πλέον λεπτά το λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ. Είναι η ίδια κουλτούρα που δεν ακούει την έκκληση: "Κύριε, δεν μπορώ να αναπνεύσω". Είναι η ίδια κουλτούρα που αγνοεί ότι 20.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο βυθό της Μεσογείου, όσοι και οι σκλάβοι του δουλέμπορου Μπόλτον, που χάθηκαν στον Ατλαντικό. Είναι η ίδια κουλτούρα που πέταξε από τα βράχια την Ελένη Τοπαλούδη, η ίδια που θρέφει το τέρας του εθνικισμού.

Η δεξιά κουλτούρα κατοικεί σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, είναι η κυβερνώσα δεξιά πολιτική, που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά διατηρεί "τα άσυλα" της ανομίας, παρέχοντας "ασυλία" σε ορισμένους ισχυρούς(κύριο άρθρο "Καθημερινής", 12.6.2020). Είναι αυτή που διατηρεί τους "θυλάκους ανομίας", αυτή στηρίζει τους Μπέους, εμβληματικά πρόσωπα του πολιτισμού της. Είναι αυτή που επίσημα επιδιώκει να επιρρίψει τις ευθύνες της ανθρώπινης δυστυχίας στα θύματα, στα θύματα της καταλήστευσης της ελληνικής οικονομίας, στα θύματα της εκμετάλλευσης, στα θύματα των πολέμων. Είναι αυτή που μιλάει για «ατομική ευθύνη» προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της, για να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Γιατί δεν είναι ο άνεργος υπεύθυνος για την ανεργία του, δεν είναι ο πρόσφυγας υπεύθυνος για το ξερίζωμά του, δεν είναι ο νέος επιστήμονας υπεύθυνος για την μετανάστευσή του…

Όχι, για την 22χρονη Νεσλιχάν Κιοσέ, την πρώτη γυναίκα επαγγελματία οδηγό στο Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής, δεν θα διαβάσετε τίποτα στις χυδαίες, φασιστικές φυλλάδες ή στις φυλλάδες της "σοβαρής" Δεξιάς. Η Νεσλιχάν, αυτή η σπουδαία γυναίκα, δεν είναι γι’ αυτές ούτε πρότυπο αλλά ούτε ελληνίδα, επειδή είναι μουσουλμάνα! Η ιδεολογία της "καθαρότητας" των ρατσιστών του αμερικανικού νότου είναι εδώ και κυβερνά. Το κυβερνητικό στέλεχος Σοφία Νικολάου χαρακτήρισε πρόσφατα σε Επιτροπή της Βουλής, βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου: «Τούρκο Βουλευτή Ξάνθης…»!

Ναι, ο σεξισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία είναι τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της δεξιάς κουλτούρας και αυτή θα αναπαράγουν τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί που εκφράζουν και εκπροσωπούν αυτόν τον χώρο. Ας μη γενικεύουμε λοιπόν. Γιατί η γενίκευση είναι ο τρόπος επιχειρηματολογίας των (ακρο)δεξιών. Δεν φταίνε τα «εργαλεία», εν προκειμένω τα social media, δεν φταίνε τα "οχήματα" για τις ρατσιστικές αντιλήψεις και την φασιστική ιδεολογία που τα φορτώνουν…