Η βία των μπάτσων

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 30.07.22 ]

Πηγαίνει κρυφά, χτυπάει δυνατά στο πρόσωπο τον δεμένο πισθάγκωνα διαδηλωτή και φεύγει γρήγορα! Ένας άλλος, αφού δέσει το θύμα του, το χτυπάει με γονατιά στην σπονδυλική στήλη!

Είναι οι γενναίοι μπάτσοι του Θεοδωρικάκου τώρα, του Χρυσοχοΐδη πριν, του Κυρ. Μητσοτάκη πάντα.

Είναι αυτοί που «δεν πέρναγαν καλά με την προηγούμενη κυβέρνηση»(Μπαλάσκας). Αυτοί που έχουν εκπαιδευθεί με τις μεθόδους της «ΕΣΑ». Στρατωνισμένοι και αποξενωμένοι από την κοινωνία και το σώμα τους, αποευαισθητοποιημένοι μέσα από τα συνεχή καψώνια και εν τέλει αποκτηνωμένοι.

Εκεί στον στρατώνα των Θρακομακεδόνων, βασανίζουν άγρια τους ίδιους, εκεί τους ευνουχίζουν από την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να αγαπούν.

Εκεί τους μαθαίνουν ότι η ανθρώπινη εμπειρία εισπράττεται μόνο μέσω του σώματος, μόνο μέσω του πόνου και του γκλοπ. Ότι ο λόγος και οι αναλύσεις είναι για τους «ντιλετάντιδες», για τους ευαίσθητους και τους ποιητές (τους «λαπάδες» σύμφωνα μ’ έναν παλιό δεξιό υπουργό), είναι δηλαδή για τους αριστερούς και τους ελευθεριακούς, για τους ολετήρες «της πατρίδας-της θρησκείας-και της οικογένειας».

Τελικά, η εκπαίδευση των αστυνομικών παράγει τον φασισμό ως πολιτική στάση, ως πράξη, ως συμπεριφορά και λειτουργία, παράγει δηλαδή μπάτσους.

Η «αστυ-νομία», τουλάχιστον ετυμολογικά, είναι άλλο πράγμα.

Πολλοί αναρωτιούνται: που οφείλεται η τωρινή βαρβαρότητα των αστυνομικών σε ολόκληρο τον κόσμο; Κι όμως δεν υπάρχει διαφορά από χθες. Απλά τώρα η αστυνομική βία δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με τα επίσημα ψεύδη, καθώς υπάρχουν τα βίντεο των κινητών τηλεφώνων.

Κι αφού τα ψέματα και η προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής βίας είναι πλέον αδύνατη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφεύγει στη συνταγή του Μακιαβέλι, χρησιμοποιώντας πρώην αριστερούς για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά! Πρώτα ήταν ο Χρυσοχοΐδης, τώρα ο Θεοδωρικάκος.

 Σύμφωνα με τον Μακιαβέλι, ο Καίσαρας Βοργίας, ο επικυρίαρχος της Ρώμης, είχε ορίσει τον Ρεμίρο ντε Όρκο για να επιβάλλει «την τάξη και την πειθαρχία». Ο ντε Όρκο επέβαλε την τάξη, αλλά μισήθηκε όσο κανείς άλλος από τους Ρωμαίους. Ο Βοργίας για να δείξει ότι δεν έχει σχέση με τα εγκλήματα του ντε Όρκο, έβαλε ανθρώπους του να τον κομματιάσουν και τον τοποθέτησε στην πλατεία της Σεζένα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κομμάτιασε τον Χρυσοχοΐδη, απλά τον εξαφάνισε. Το ίδιο θα κάνει και με τον Θεοδωρικάκο. Η τακτική αυτή ονομάζεται «πειστική άρνηση», γιατί ο ηγεμόνας, τιμωρώντας τον άνθρωπό του, προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχει σχέση με τις βρώμικες δουλειές του!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να πείσει ότι όλοι δέρνουν  το ίδιο, και οι «αριστεροί» περισσότερο!

Θα τον πιστέψουμε;