Η βία ξεκινά από ψηλά

[ ARTI news / Ελλάδα / 04.02.22 ]

Η βία είναι παντού σα σκουλήκι μες στο μήλο. Ακόμα και το όργωμα είναι βία πάνω στη Γη, λέει ο Χάιντεγκερ. Αλλά αρκετά με τις γενικεύσεις και τις φιλοσοφίες. Πίσω απ’ αυτές κρύβονται οι ηθικοί αυτουργοί των φόνων. Πίσω από το «γενικό» κρύβεται το συγκεκριμένο. Ένα παιδί σφάχτηκε από μία ομάδα οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας. Η διοίκηση της ομάδας έχει «αντικειμενική ευθύνη» για τη βία των οπαδών της, σύμφωνα με το νόμο. Έχει ευθύνη για το φόνο. Γι’ αυτό ο 23χρονος αρνείται ότι είναι μέλος του συνδέσμου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο δικηγόρος του είναι «ακριβός», σύμφωνα με άλλο διάσημο δικηγόρο! Η αντικειμενική ευθύνη των ομάδων είναι μια ρύθμιση που δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα. Οι νέες διατάξεις ρυθμίζουν την εποπτεία και τον έλεγχο που πρέπει να ασκούν οι ομάδες στις λέσχες των οπαδών τους. Όμως εδώ μιλάμε για μαφιόζικη οργάνωση, που εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Θεοδωρικάκο. Ένα "τάγμα εφόδου" που κάνει επιθέσεις όπως αυτή στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, που συμμετέχει σε διαδηλώσεις για το «Μακεδονικό» και τους «αντιεμβολιαστών».

Δεν είναι όλοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, ούτε οι οπαδοί των άλλων ομάδων ίδιοι. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν «συγγνώμη» για τον Άλκη. Αυτή η συγνώμη όμως δεν έχει αξία όταν ανέχονται και συμπορεύονται κάθε Κυριακή με εγκληματικά στοιχεία και φασίστες. Όταν συμπορεύονται μ’ έναν ιδιοκτήτη που εισβάλει με το κουμπούρι του στο γήπεδο. Με το γιό του που επικροτεί τη «ματσίλα» και αναρτά φωτογραφία με μαχαίρι-δρεπάνι σαν κι αυτό που θέρισε τον Άλκη(σ.σ. δεν έχει διαψεύσει τη σχετική καταγγελία). Όταν ανέχονται και υποθάλπουν τη λεκτική βία όπως αυτή στο facebook (ΠΑΟΚ Χαριλαου, 30 Ιανουαρίου στις 1:13 μ.μ. Καθε ολυμπιλαγος ειναι και π@@γιος γεννηθηκε στον πειραια τον παλιοπ@@@ρα... Τα βραδια που κοιμοτανε η μανα του γα@@νε μες της ΤΟΥΜΠΑΣ τα στενααα μαμω τον πειραιαααα.....).

Είναι η ίδια η Πολιτεία, η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξαντλούνται σε ευχολόγια και εκπληκτικές ρήσεις του τύπου «Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή, πέραν της εφαρμογής του υπάρχοντος νόμου, που θα πρέπει να συμφωνηθεί απ’ την Πολιτεία και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων…» (υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στον Real). Από πότε άραγε η εφαρμογή του νόμου γίνεται κατόπιν συμφωνίας;

Για να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο, στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Ο 23χρονος δολοφόνος είναι «επαγγελματίας», όπως γράφει σε σελίδα φιλάθλων του ΠΑΟΚ ο Kostas Fourikos 1 Φεβρουαρίου στις 12:04 μ.μ.  

«Μαχαίρια, τσεκούρια και BMW…

Και ένας 19χρονος που δεν γύρισε σπίτι επειδή είναι «από τους άλλους».

ντροπή και θλίψη.

βιάζομαι ίσως να κάνω τις συνδεσεις. Δεν ξέρουμε και όλες τις λεπτομέρειες ακόμη… αλλά η φυσιογνωμία μου φαίνεται εμφανής και μυρίζει αποπνιχτικά:

Κάποιοι ξεκίνησαν εδώ και χρόνια να γίνουν οπαδοί και καταντήσανε επαγγελματίες.

ναι υπάρχουν κι αλλού, οκέι υπάρχουν παντού, ναι γενικά έχει ανέβει πολύ η τραγική ενδοοπαδική βία, ναι να τι έγινε και στο Πέραμα προχτές, ναι δεν ξεχνάμε τα περιστατικά με τους πυροβολισμούς πριν κάποιο καιρό, ή τα άλλα με την τραγική απώλεια του Νάσου.

Αλλά μην εθελοτυφλούμε. Εδώ χτες δολοφονήθηκε ένα παιδί. Οπότε μπορούμε να μιλάμε και πιο ειδικά.

Όσοι εγκρίνουν και προωθούν αυτό το μοντέλο του modern hooligan, όσοι γουστάρουν αυτά τα παραδείγματα από εξωτερικό και Βαλκάνια, όσοι δημιουργούν και υποθάλπτουν περίεργες διασυνδέσεις από το γήπεδο στη νύχτα και από εκεί σε σκοτεινές (παρά)πολιτικές φάσεις :

δεν είμαστε από την ίδια «φυλή». ακόμη κι αν φοράμε τα ίδια χρώματα.

Όχι στο όνομα μας. Πάρτε μπούλο από παντού. Είτε το νιώθετε είτε όχι είστε πλευρά του εκφασισμού της κοινωνίας.»

Σ’ ένα μόνο σημείο διαφωνούμε με τον Kostas Fourikos, η βία, η εγκληματικότητα και ο εκφασισμός ξεκινάνε από ψηλά, από τα ίδια τα αφεντικά…