Η Αχτσιόγλου και οι δημοσιογράφοι, ο Πρετεντέρης και ο Μπεχράκης

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 27.07.23 ]

Η άποψη ότι «οι δημοσιογράφοι αδικούν τους πολιτικούς γιατί αδικούνται απ’ αυτούς» είναι μάλλον άστοχη, αν δεν προσπαθεί να «γλείψει» τους μεγαλοδημοσιογράφους και την δημοσιογραφία, εκείνη που σύμφωνα με τον Όσκαρ Ουάιλντ «... δικαιώνει την ύπαρξή της χάρη στη δαρβίνεια αρχή της επιβίωσης των πιο χυδαίων».

Όμως σε ποιους δημοσιογράφους αναφέρεται η Έφη Αχτσιόγλου; Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ίδιοι. Δεν είναι το ίδιο ο Μπουκάλας με τον Πορτοσάλτε, δεν ήταν το ίδιο ο μακαρίτης Μπεχράκης με τον Πρετεντέρη.

Αναφέρθηκα στον τελευταίο γιατί ήταν αυτός που έγραψε κατ’ επανάληψη για την "κανονική" δημοσιογραφία, καταγγέλλοντας την δημοσιογραφία τύπου Μπεχράκη, αυτή που, όπως έγραφε, θεωρεί ότι «... οφείλει να παίρνει (έστω και λίγο υστερικά) το μέρος των «καλών». Να καλωσορίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Να υποθάλπει κοινωνικούς αγωνιστές ή κοινωνικούς αλητάμπουρες. Να συμπαραστέκεται σε κάθε δικαίωμα κάθε βαρεμένου που νομίζει ότι τα πάντα είναι δικαίωμά του…»! (Ι.Κ.Π, 2020). Και στο Βήμα (14.11.2021) ο ίδιος έγραφε ότι στον δημοσιογράφο «… Ουδείς του έχει αναθέσει… Να υποδεχθεί ή να εμποδίσει τους μετανάστες. Να καταπολεμήσει τις ανισότητες… Αυτού του είδους (;) η παράπλευρη δραστηριότητα στελεχώνεται κυρίως από ακτιβιστές, ιδεοληπτικούς, φανατικούς, τυχάρπαστους ή γενικότερα άτομα που δεν κατάφεραν να βρουν πρόσβαση ή να καθιερωθούν στην επαγγελματική δημοσιογραφία. Και στρέφονται εναντίον της για να την υπονομεύσουν και να την υποκαταστήσουν… Στην πραγματικότητα μας απειλούν όλους. Ασφαλώς τη δημοσιογραφία. Αλλά κυρίως τη δημοκρατία μας.».

Απειλούμε, λοιπόν, την κοινωνία, τη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία, καθώς και τους δημοσιογράφους τύπου Πρετεντέρη όλοι εμείς που είμαστε στο πλευρό των προσφύγων, των μεταναστών, των ανέργων, των απόκληρων, στο πλευρό των ντελιβεράδων, των επισφαλώς εργαζόμενων και των λιμενεργατών, των λαϊκών ανθρώπων που ξεσπιτώνονται από τα κοράκια με τη συνδρομή των ΜΑΤ. Συνιστούμε απειλή όσοι/ες δεν διαχωρίζουμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα από τη δράση μας ως ενεργοί πολίτες, από την ανθρώπινη υπόστασή μας, την ανθρωπιά μας.

Είναι λοιπόν επικίνδυνοι για τη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία, σύμφωνα με τον Πρετεντέρη, οι δημοσιογράφοι που σαν τον Γιάννη Μπεχράκη παρατάνε τη φωτογραφική τους μηχανή για να σώσουν παιδιά.

Αλλά η Έφη Αχτσιόγλου και οι άλλοι, ποιους αλήθεια δημοσιογράφους θεωρούν ότι αδικούν (και αδικούνται); Τον Πρετεντέρη ή τον Μπεχράκη;