Η αισχροκέρδεια και η αλλαγή υποδείγματος

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 24.03.22 ]

Αισχροκέρδεια στα φάρμακα (άνιση παγκόσμια διανομή των εμβολίων και νέες μεταλλάξεις).

Αισχροκέρδεια με δικαιολογία την έλλειψη αγαθών λόγω του «μποτιλιαρίσματος» στα λιμάνια των εμπορικών πλοίων (έλλειψη εργατικών χεριών).

Αισχροκέρδεια στα τρόφιμα λόγω δήθεν της μη καλλιέργειας εξαιτίας της πανδημίας!

Αισχροκέρδεια παντού εξαιτίας της ανόδου των τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.

Τώρα, αισχροκέρδεια λόγω δήθεν του πολέμου!

Αισχροκέρδεια την οποία παραδέχτηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μία κατάσταση εξαίρεσης από τον κανόνα της αγοράς, η οποία κατά την ιδεολογική του αντίληψη αυτορυθμίζεται μέσω της προσφορά και της ζήτησης. Δεν λέει όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η κερδοσκοπία είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού, ότι η "ελεύθερη αγορά" στην οποία ομνύει, λειτουργεί υπέρ των κερδοσκόπων, ότι ο καπιταλισμός κανιβαλίζει τους ανθρώπους, καταστρέφει το περιβάλλον, διαλύει τις οικονομίες και τις κοινωνίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αλλαγή υποδείγματος». Το είπε μία και δύο και τρεις και τέσσερις φορές. Όχι, δεν είπε το όνομα του παλιού, ούτε ποιο θα είναι το «νέο υπόδειγμα».

Κάποτε το ισχύον υπόδειγμα ονομαζόταν καπιταλισμός και το νέο σοσιαλισμός.   

Κάποτε έλεγαν ότι ο καπιταλισμός πίνει το νέκταρ από το κρανίο των δολοφονημένων(ΚΜ), ότι πίσω από τον καπνό και το αίμα των αθώων κρύβονται αυτοί που έχουν συμφέρον από τον πόλεμο, οι βιομήχανοι όπλων, οι πολυεθνικές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των μετάλλων και των τροφίμων.

Οι βόμβες τσακίζουν τους Ουκρανούς και η αισχροκέρδεια των υπερπλούσιων τσακίζει όλο τον κόσμο.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Ονόματα λοιπόν.

Μην φοβάστε το σοκ των… νοικοκυραίων από τη λέξη σοσιαλισμός.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου