Η Amazon καταστρέφει απούλητα εμπορεύματα και βιβλία

[ ARTI news / Κόσμος / 25.06.21 ]

Είχαν δηλώσει ότι θα παραχωρούν δωρεάν τα απούλητα προϊόντα τους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μέσω του Good360 στις ΗΠΑ και της Newlife και του Barnardo στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ότι αντί να καταστρέφουν τα αδιάθετα εμπορεύματα θα τα έδιναν δωρεάν σε άπορους. Αυτό είναι το... ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού. Φευ, όμως! Αυτό είναι πολύ ανθρώπινο και για τούτο ασύμβατο με την λειτουργία του καπιταλισμού.

Σε έρευνά του το τηλεοπτικό δίκτυο ITV βρήκε στοίβες κουτιών με την ένδειξη "καταστροφή", τα οποία ήταν γεμάτα με νέα ή ελαφρώς χρησιμοποιημένα ηλεκτρονικά είδη, κοσμήματα, βιβλία και άλλα αντικείμενα στην "περιοχή καταστροφής" του εμπορικού κολοσσού Amazon σε μυστικό κέντρο διανομής στο Dunfermline της Σκωτίας. Το κανάλι παρακολούθησε μερικά από τα εμπορεύματα σε κέντρα ανακύκλωσης και στον χώρο υγειονομικής ταφής.

Περίπου 124.000 εμπορεύματα στο Dunfermline επισημάνθηκαν ότι καταστράφηκαν σε μία εβδομάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε το ITV News. Αντίστοιχα, μόνο 28.000 εμπορεύματα διατέθηκαν για δωρεές(έτσι για “ξεκάρφωμα”) κατά την ίδια περίοδο.

Η έρευνα αποκαλύπτει εικόνες αποθηκών της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκατομμύρια αδιάθετα προϊόντα καταστρέφονται κάθε χρόνο. Ενόψει της κατακραυγής που προκλήθηκε από το βίντεο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε να διερευνήσει αυτές τις πρακτικές.

Τις τελευταίες ημέρες , η Amazon σάς ενθάρρυνε να αγοράζετε, να αγοράζετε πάντα περισσότερα», λέει η  ITV News , αναφερόμενη στην Prime Day, μια διαφημιστική καμπάνια που διοργανώθηκε στις 21 και 22 Ιουνίου από τον διαδικτυακό γίγαντα πωλήσεων, πριν αποκαλύψει την Τρίτη 22 Ιουνίου, τις πρακτικές της εταιρεία στο χώρο καταστροφής των εμπορευμάτων. Μεταξύ των εμπορευμάτων που καταστράφηκαν, ήταν φορητοί υπολογιστές, ηλεκτρικά αντικείμενα όπως τρυπάνια, ξυράφια, ακουστικά, ακόμη και τηλεοράσεις, καθώς και ολοκαίνουργια βιβλία.  

Την καταστροφή βιβλίων τη γνωρίσαμε και στην Ελλάδα, όταν οι τράπεζες πολτοποίησαν βιβλία των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Αλλά αυτό είναι ο καπιταλισμός. Σ’ αυτόν έναν νεκρό δέντρο είναι πιο χρήσιμο από ένα ζωντανό. Η καταστροφή είναι πιο χρήσιμη από τη δωρεά.

Θυμηθείτε τις περίφημες χωματερές της ΕΟΚ (νυν ΕΕ) όπου θάβονταν τα αγροτικά προϊόντα αντί να διατεθούν σε άπορους στην Ελλάδα, ή σε ανθρώπους που λιμοκτονούσαν στην Αφρική.

Είναι ο καπιταλισμός, τι δεν καταλαβαίνεις;

ΓΧΠ