Επικοινωνιακός λαϊκισμός

[ ARTI news / Κόσμος / 12.03.23 ]

*Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο στην γιαγιά Αιμιλία Καμβύση που έφυγε σήμερα αφού πρώτα μας δίδαξε τι σημαίνει ανθρωπιά.

Έξι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του χωριού της Καλαβρίας, Steccato di Cutro πίσω από έναν σταυρό φτιαγμένο με κομμάτια ξύλου από το ναυάγιο του πλοίου των προσφύγων την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. 

Το δειλινό, με την ανακοίνωση της ανάσυρσης του 76ου σώματος, «αυτό ενός μικρού κοριτσιού…», οι διαδηλωτές γονάτισαν μπροστά στη θάλασσα, ενώ, λίγο πιο πέρα, «μια ομάδα άρχισε μια στιγμή προσευχής στα αραβικά», αναφέρει η La Stampa. Στα πολλά παιδιά που πέθαναν στο ναυάγιο αναφέρεται ο The Guardian.

Ο πρώην δήμαρχος της Νάπολης, Luigi de Magistris, εισαγγελέας που έχει αγωνιστεί κατά της εμπορίας ανθρώπων, κατήγγειλε τον «κυνισμό» της κυβέρνησης Μελόνι, που σύμφωνα με τον ίδιο δεν έκανε τίποτα για να αποφευχθεί η τραγωδία.

Και μέσα στο συλλογικό πένθος και τις καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης της ακροδεξιάς Μελόνι, η τελευταία καταφεύγει στον λαϊκισμό, έναν επικοινωνιακό λαϊκισμό που έχουμε γνωρίσει και στην Ελλάδα.

«Ένας νέος λαϊκισμός»

Την Πέμπτη, η Giorgia Meloni έκανε το υπουργικό συμβούλιο στο χωρίο Cutro, κοντά στο σημείο της τραγωδίας!

Την ίδια στιγμή που οι εισαγγελείς ερευνούν εάν οι ιταλικές αρχές έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να αποτρέψουν την καταστροφή, η Μελόνι υπερασπίστηκε τον εαυτό της και κατηγόρησε τους διακινητές, ανακοινώνοντας «σκληρότερες ποινές φυλάκισης για τους εμπόρους ανθρώπων, χωρίς όμως να ανακοινώνει νέα μέτρα για να σωθούν ζωές», γράφει η The Guardian.

Η εφημερίδα Il Manifesto περιγράφει την πολιτική Meloni ως «ένα κβαντικό άλμα στις ίδιες μορφές λαϊκισμού». Ο συντάκτης Luigi Ferrajoli εξηγεί ότι αυτός ο «νέος λαϊκισμός» –σε αντίθεση με τον παλιό που κατήγγειλε την παράνομη συμπεριφορά-, τώρα υποκινεί το μίσος και την τιμωρία ηρωικών συμπεριφορών, όπως αυτές των διασωστών.

Φαίνεται ότι η ακροδεξιά Μελόνι παίρνει μαθήματα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλλιεργεί το μίσος εναντίον διασωστών όπως ο Ιάσονας Αποστολόπουλος καθώς και εναντίον των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες γενικά.