Δώδεκα πρόσφυγες νεκροί στα σύνορα

[ ARTI news / Ελλάδα / 03.02.22 ]

Δώδεκα άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Μία ακόμη παράνομη επαναπροώθηση.

Οι σερίφηδες των συνόρων δεν αρκούνται στο pushback, αλλά προβαίνουν και σε ωμότητες: αφαιρούν τα έγγραφα, τα κινητά, τα χρήματα, ακόμα και τα ρούχα, κι έτσι γυμνούς αφήνουν πρόσφυγες και μετανάστες να πεθάνουν μες στην παγωνιά.

Στόχος των αγριοτήτων είναι να δοθεί το «σαλβίνειο» μήνυμα ότι αυτοί δεν αστειεύονται, ότι είναι αποφασισμένοι, ότι μπορούν να σκοτώνουν, απογυμνώνοντας όσους τολμούν να διαβούν τα σύνορα, από κάθε υπόλειμμα της ήδη «γυμνής»(naked) ζωής τους, αποστερώντας τους τα ρούχα, που τους προστατεύουν από το κρύο, και τα «χαρτιά», το νομικό τους πρόσωπο και μαζί κάθε δικαίωμα, κάθε νομική προστασία, έτσι ώστε στη συνέχεια να τους δολοφονούν, όπως οι αρχαίοι Ρωμαίοι τους homo sacer, τους δούλους που μπορούσε ο καθένας να σκοτώνει ατιμώρητα.

Είναι η ίδια τακτική με αυτή των ναζί, που πριν εγκλείσουν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δολοφονίας, τους αφαιρούσαν τη γερμανική ιθαγένεια και τις νομικές προστασίες που απέρρεαν απ’ αυτή. Για τον ίδιο λόγο οι σημερινοί νεοναζί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, αφαιρούν από τους πρόσφυγες κάθε στοιχείο ταυτότητας και νομικής απόδειξης ότι είναι πρόσφυγες, ότι είναι άνθρωποι με δικαιώματα, ότι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, μα πάνω απ’ όλα από το δίκαιο της ανθρωπιάς.

Δώδεκα άνθρωποι βρέθηκαν γυμνοί-νεκροί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και κανένας δεν ντρέπεται, κανείς δεν ωχριά, κανένας δεν εξανίσταται…

*Εντελώς ανυπόστατες» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τις κατηγορίες που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας για επαναπροώθηση 22 μεταναστών από τα ελληνικά στα τουρκικά σύνορα, 12 από τους οποίους πέθαναν από το ψύχος. Σε γραπτή δήλωσή του ο Ν. Μηταράκης χαρακτηρίζει «τραγωδία» τον θάνατο των 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού». Με τι έχει σχέση; Ας πει ο Έλληνας υπουργός. Στο όνομα της υπαρκτής τουρκικής προπαγάνδας θα πρέπει να αποσιωπήσουμε ότι Έλληνες συνοριοφύλακες και λιμενικοί κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις;