Δελτίο ειδήσεων

[ Νίκος Προσκεφαλάς / Ελλάδα / 09.03.21 ]

-Πρωτοφανές και σπάνιο. Η  άμπωτη των θαλασσών. Σε όλη τη χώρα. Σε όλες τις παραλίες. Το εντυπωσιακό φαινόμενο οπωσδήποτε να παίξει σήμερα.

-Μα είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Το λένε οι επιστήμονες.  Δεν είναι είδηση. Ειδικά σήμερα. Με όσα έγιναν.

-Σιωπή. Με λεπτομέρειες να αναφερθεί το γεγονός, με ρεπορτάζ απ’ όλη τη χώρα, να καλύψει πάνω από είκοσι λεπτά του δελτίου, πλάνα από διαφορετικές γωνίες. Κι ο δημοσιογράφος να περπατήσει πάνω στη στεγνή παραλία, ω του θαύματος! Κι όλοι στον καναπέ τους να θαυμάσουν το καινοφανές τούτο. Κι αμέσως μετά, επόμενη είδηση, με ύφος λύτρωσης και με περιτύλιγμα συμπόνιας θα πούμε πως όπου να’ ναι φτάνουν οι οικίσκοι για τους σεισμοπαθείς. Όλοι μαζί μπορούμε.

-Μα τρεις μέρες τώρα κι είναι σε πρόχειρες σκηνές , χωρίς νερό και ρεύμα. Πώς θα το δικαιολογήσουμε;

-Σιωπή. Σειρά οι λοιμωξιολόγοι κι οι μελλοντολόγοι και το πρόγραμμα «ελευθερία» και τα έξυπνα μέτρα και η ανοσία που έρχεται, μετά τις κρίσιμες εβδομάδες βεβαίως. Και οι νέοι θάνατοι.

-Ναι για το θάνατο λέω κι εγώ. Την απειλή του. Εκεί στη Ν. Σμύρνη. Τα υψωμένα γκλομπ, τα απαγορευμένα. Το κυνηγητό. Και τον τρόμο. Τίποτα γι’ αυτά;

-Σιωπή, ύπουλο υποκείμενο. Για να σε δω. Τώρα που σε κοιτάζω καλύτερα, σαν να μου φαίνεται πως ήσουν κι εσύ ανάμεσά τους. Μα βέβαια, στο βίντεο φαίνεται καθαρά, ξεχωρίζει η ξεπλυμένη φάτσα σου, ή δειλή περπατησιά σου. Ταραξίας λοιπόν κι εσύ, ερπετό, γνωστός άγνωστος, κρυφοαναρχικός που επικροτεί βόλτες σε ανοιχτούς χώρους και δήθεν ανάπαυση σε παγκάκια, που στηρίζει οργανωμένες επιθέσεις πολιτών εναντίον αστυνομικών; Μάθε λοιπόν πως δεν θα πούμε τίποτα, κουβέντα, για την άδικη, την προσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στην αστυνομία. Από μεγαλοψυχία και μόνο. Γιατί η μεγαλοψυχία είναι η δική μας προγονική αρετή, το κλέος κι η αριστεία μας. Και τώρα εξαφανίσου από μπροστά μου. Βρες τρύπα να κρυφτείς, που τόλμησες κεφάλι να σηκώσεις. Κι αν δεν το κάνεις μόνος σου, μάθε πως όλοι μαζί μπορούμε, αν θέλουμε, να σε εξαφανίσουμε.