Δέκατη μέρα του ξεσηκωμού στη Γαλλία

[ ARTI news / Κόσμος / 28.03.23 ]

«Paris, debout, soulève-toi», «Παρίσι, σήκω, ξεσηκώσου» φωνάζουν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο μπουλβάρ Βολτέρ και κατευθύνονται στην Λα Ρεπουμπλικ.

450.000 Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους σήμερα, δέκατη μέρα του ξεσηκωμού του γαλλικού λαού σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.

Η σημερινή διαδήλωση γίνεται μόλις πέντε ημέρες μετά την μεγαλειώδη κινητοποίηση της 23ης Μαρτίου και το όργιο αστυνομικής βίας.

«Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αστυνομική βία… Ποντάρει στη βία για να υπονομεύσει και να δυσφημήσει την κινητοποίηση» λέει ο Ian Brossat.

Ένας καθηγητής σχολείου της Νίκαιας και συνδικαλιστής ανακρίθηκε επί ώρες από την αστυνομία χθες, Δευτέρα, επειδή τοποθέτησε την "paillassou", μια μαριονέτα με την εικόνα του Εμμανουέλ Μακρόν, στις ράγες του σταθμού της Νίκαιας. Ο συνδικαλιστής κατηγορείται από την αστυνομία για «περιφρόνηση δημόσιου προσώπου -θεματοφύλακα δημόσιας εξουσίας- και δημόσια υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος χωρίς πρόθεση» καθώς και για «μακάβρια σκηνοθεσία»! 

Στο Στρασβούργο οι χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζουν «Ο δρόμος είναι δικός μας» «La rue, elle est à nous».

Η διαδήλωση κι εδώ ξεκίνησε ειρηνικά και στο τέλος ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις. 

Γι’ αυτό «Παντού μισούν την αστυνομίας» φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Ο ξεσηκωμός του γαλλικού λαού δεν σταματά παρά την ασκούμενη βία. Αντίθετα, είναι η βία που ενισχύει όλο και περισσότερο την οργή…