Γάζα: βομβαρδισμένα νοσοκομεία και λογική που δεν αισθάνεται

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 11.11.23 ]

 Διαβάζω ένα μήνυμα στο Χ: «Δεν απαντάμε σε ένα έγκλημα με ένα άλλο έγκλημα... Η άποψή μου για το Ισραήλ άλλαξε ξαφνικά. Μια ζωή αξίζει μια άλλη ζωή... Δεν κάνουμε πόλεμο εναντίον αθώων ανθρώπων ή παιδιών…».

Τώρα το Ισραήλ βομβαρδίζει νοσοκομεία.

«Από σήμερα το πρωί, πολλοί από τους γιατρούς μας έχουν σταματήσει να εργάζονται στα νοσοκομεία που υποστηρίζουμε, είτε γιατί δέχονται επιθέσεις ή επειδή κινδυνεύουν να δεχτούν. Ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία», λέει ο Dr Abu Mughaiseb, Αναπληρωτής ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το νοσοκομείο Al Shifa είναι πλέον στο απόλυτο σκοτάδι, λόγω της διακοπής ρεύματος. Εκατοντάδες ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ και άλλοι που υποστηρίζονται μηχανικά κινδυνεύουν άμεσα.

Ακόμα και ο Μακρόν ζητάει από τον Νετανιάχου, να σταματήσει το Ισραήλ να σκοτώνει αμάχους, μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένους στη Γάζα. Ο Νετανιάχου του απαντά ότι «η ευθύνη για οποιαδήποτε βλάβη στους αμάχους βαρύνει τη Χαμάς». Ο Μακρόν μιλώντας στο BBC εκτίμησε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε το Ισραήλ, αλλά πρόσθεσε ότι το Παρίσι αναγνωρίζει το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να αμυνθεί. Ήξεις αφήξεις…

Παντού διπλή γλώσσα και υποκρισία.

Ακόμα και από τον Μπέρνι Σάντερς. «1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. 10.000 έχουν σκοτωθεί, με περισσότερους τραυματίες. Χρειάζονται απεγνωσμένα τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα. Ωστόσο, εν μέσω αυτής της φρικτής ανθρώπινης τραγωδίας, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια. Αξιολύπητοι.», γράφει στο Χ ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών! Για τα αεροπλανοφόρα, τις βόμβες και τους πυραύλους που στέλνει ο δημοκρατικός Μπάιντεν στο Ισραήλ για να σκοτώνει αμάχους ούτε μία κουβέντα από τον Μπέρνι.  

Φοβάμαι τη λογική που δεν αισθάνεται. «…Όταν η λογική χωρίζεται από την καρδιά, να φοβάστε. Αυτά τα άτομα να τα φοβάστε, γιατί θα μας οδηγήσουν στο τέλος της ανθρωπότητας…», έλεγε ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Γιατί η λογική γεννάει τέρατα όταν βάζει ένα παιδί να γράφει σ' ένα πύραυλο χλευαστικά λόγια για τα παιδιά της Γάζας, γι' αυτά που γράφουν στο χέρι τ' όνομά τους για να αναγνωριστούν όταν σκοτωθούν...