Βραζιλία: Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

[ ARTI news / Κόσμος / 14.05.21 ]

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη 13 Μαΐου στη Βραζιλία ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, μια εβδομάδα μετά την αστυνομική επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα 28 νεκρούς στη φαβέλα Jacarezinho, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αναφέρει η εφημερίδα Folha de S. Paulo.  Στο Ρίο το πλήθος φώναζε συνθήματα εναντίον του Προέδρου Τζάιρ Μπολσονάρο κα το «Ούτε σφαίρα, ούτε πείνα, ούτε Κόβιντ. Οι μαύροι θέλουν να ζήσουν». Στην κεφαλή της διαδήλωσης ήταν μητέρες θυμάτων αστυνομικής βίας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας. Η κινητοποίηση ενάντια στη «ψεύτικη ελευθερία» του μαύρου πληθυσμού στη Βραζιλία πραγματοποιήθηκε την ημέρα που η χώρα γιορτάζει το τέλος της δουλείας (13 Μαΐου 1888), σημειώνει η εφημερίδα Jornal do Brasil .

Θυμίζουμε ότι δεκάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν με άγριο τρόπο από την αστυνομία στην φαβέλα Jacarezinho του Ρίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Η αστυνομία σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψε τα θύματα ως «υπόπτους» χωρίς να παρουσιάσει άμεσα αποδεικτικά στοιχεία για να αιτιολογήσει τον ισχυρισμό αυτό.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν από τους κατοίκους και μοιράστηκαν από τον Guardian έδειχναν πτώματα στα στενά σοκάκια της φαβέλας και δίπλα στο βαρύ μολυσμένο ποτάμι από τον οποίο παίρνει το όνομά της η φαβέλα Jacarezinho.