Βαθύ Σύμπαν: Ο ίδιος κύκλος ζωής και θανάτου

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 13.07.22 ]

Ο θάνατος και η γέννηση των αστεριών. Ο κύκλος παντού ο ίδιος. Θαυμασμός για το μυστήριο. Είχε δίκιο ο Λεοπάρντι. «Η διαιώνιση της ζωής» έχει σημασία. Είτε πρόκειται για ένα παιδί, ένα αστέρι, ή μία μαργαρίτα.  

Στο βαθύ Σύμπαν ψηλά ένα αστέρι πεθαίνει, εκτοξεύοντας τη δική του ατμόσφαιρα στο διάστημα.

Κι εδώ κάτω οι Μίδες κυκλοφορούν σαπρακωμένοι σαν αθάνατοι, φυλακίζοντας τον Ιρανό καλλιτέχνη Τζ. Παναχί, εξορίζοντας την Ιωάννα Κολοβού από το σπίτι της…

Τα πάντα, όμως, πεθαίνουν. Τίποτα δεν μένει.

Το Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου δείχνει τον κύκλο θανάτου και αναγέννησης που συνδέεται με τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των μυστηριωδών μορίων άνθρακα που διαπερνούν τον διαστρικό χώρο και την τελική μοίρα του δικού μας ηλιακού συστήματος, τη μοίρα της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη.

Τα περισσότερα αστέρια στο σύμπαν, θα τελειώσουν τη ζωή τους σε νεφελώματα όπως αυτό. Αυτό το πολύχρωμο νέφος αερίου θα επεκταθεί τελικά και θα εξαφανιστεί στο διάστημα. 

Αλλά να, ο Κόσμος αναγεννιέται και πάλι. Το σύνολο των πολύπλοκων μορίων άνθρακα που γεννιούνται από την διαδικασία του θανάτου (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή PAH), παρασύρονται και εγκαθίστανται σε σύννεφα τα οποία στη συνέχεια γεννούν νέα αστέρια, πλανήτες, αστεροειδείς. «Πιθανώς, ο σχηματισμός των PAH σε αυτά τα αστέρια είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε η ζωή», δήλωσε ο Bruce Balick, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

 *ΕΙΚΟΝΕΣ: Πρώτα, η εικόνα «Deep Field». Μετά, ο εξωπλανήτης WASP-96b (σ.σ. WASP έλεγαν και τους φανατικούς λευκούς προτεστάντες στις ΗΠΑ που δημιούργησαν την Κου Κλουξ Κλαν. Σύμπτωση;). 

Στη συνέχεια, ο «αστρικός θάνατος», που θα μπορούσε να είναι το νεφέλωμα Carina ή το Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου. Έπειτα, το γαλαξιακό σμήνος.

Και τέλος, η «αστρική γέννηση», που θα είναι το νεφέλωμα που δεν έχουμε δει ακόμα.

Γι' αυτό λέω:

Βαθύ Σύμπαν και Ψυχή βαθειά είναι το ίδιο!

SympanSympanSympanSympanSympan