Αφρική: Φεύγουν για να ξεφύγουν από το θάνατο

[ ARTI news / Κόσμος / 08.02.22 ]

Η ξηρασία στην ανατολική Αφρική είναι φοβερή. Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και τα ζώα πεθαίνουν. Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία κινδυνεύουν άμεσα. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους.

Όχι, δεν μεταναστεύουν για «καλύτερη ζωή», όπως θα πουν οι «ξενοφοβικοί», αλλά για να επιβιώσουν, για να ξεφύγουν από το θάνατο.

Τα στοιχεία για τον λιμό στην περιοχή αυτή της Αφρικής ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.

Τρία χρόνια έχουν περάσει χωρίς βροχή. Η περιοχή έχει καταγράψει τις πιο ξηρές συνθήκες από το 1981, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και έχει προκαλέσει «ασυνήθιστα» υψηλή θνησιμότητα ζώων, αναγκάζοντας τις αγροτικές οικογένειες που ζουν από την κτηνοτροφία και τη γεωργία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Η κατάσταση απαιτεί άμεση ανθρωπιστική δράση» για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας κρίσης όπως αυτή της Σομαλίας το 2011, όπου 250.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης ξηρασίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα και ένταση λόγω της κλιματικής κρίσης και είναι η Αφρική που υφίσταται τις συνέπειες, παρόλο που είναι η ήπειρος που συμβάλλει λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου