Αστυνομική τρομοκρατία

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 29.07.22 ]

Δικαστικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με θανατική ποινή. Αστυνομική τρομοκρατία στα Εξάρχεια, άγρια βία των ΜΑΤ στο Σύνταγμα, προπηλακισμοί και απειλές ακόμα και εναντίον βουλευτών, παρακολουθήσεις πολιτικών και πολιτών, συλλήψεις διαδηλωτών, παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων, αστυνομοκρατία, κατασκοπευτικός καπιταλισμός, φόβος και τρόμος παντού.

Φόβος από τα πάνω του κράτους σε όποιον αμφισβητεί την εξουσία του. Φόβος από τα κάτω του άλλου, του διαφορετικού, του πρόσφυγα, του μετανάστη, του απόκληρου, του ομοφυλόφιλου, του αλλόφυλου, του αλλόθρησκου, ο φόβος όλων για όλους. Ο φόβος γίνεται δομικό στοιχείο της πολιτικής αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Πλέον, μόνο το μίσος δημιουργεί χαρακτήρα και ταυτότητα. «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος» και το κράτος Λεβιάθαν του Χομπς είναι τα αποτυπώματα της εποχής του ύστερου καπιταλισμού… 

Στη θέση του κριτικού, σκεπτόμενου πολίτη, θέλουν ένα φοβισμένο και καθηλωμένο άτομο. Στη θέση του δημιουργού θέλουν ένα άτομο-εξάρτημα της μηχανής, έναν άσκεφτο, χαρούμενο "δούλο", για τον οποίο το νόημα της ζωής θα είναι η διαρκής προσπάθεια τεχνητών εκκρίσεων ορμονών χαράς και ηδονής.

Η πολιτική έχει γίνει μία μετα-πολιτική, η οποία αποσκοπεί στη σύμπραξη όχι κριτικών πολιτών αλλά φοβισμένων ανθρώπων και τρομαγμένων ψηφοφόρων που χειραγωγούνται μέσω του ελέγχου ενός φοβερού μηχανισμού πολιτικού μάρκετινγκ…

Σ’ αυτή τη νέα μορφή ολοκληρωτισμού οι παλιές ωχριούν.

Γι' αυτό ό,τι αντιστέκεται σ' αυτόν, είναι το αύριο του κόσμου... 

*Σε βίντεο, φαίνεται πολίτης που, ενώ τον κρατούν δύο αστυνομικοί και τον έχουν δεμένο πισθάγκωνα, έρχεται ένας άλλος από το πλάι και του ρίχνει μια γροθιά στο πρόσωπο… (Η φωτογραφία είναι από Yannis Almpanis)

Σε άλλο βίντεο, φαίνεται ένας άνδρας των ΜΑΤ να κλωτσάει έναν πολίτη που είναι πεσμένος στο οδόστρωμα...