Αντιπολεμικός ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 27.04.24 ]

Η εικόνα στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο είναι φρικτή. Ένας κτηνώδης μπάτσος αρπάζει μια γυναίκα. Εκείνη του λέει πως είναι καθηγήτρια. Το ανθρωπόμορφο τέρας αδιαφορεί, την πετάει στο έδαφος και με τη συνδρομή ενός ακόμα κτήνους τις περνούν χειροπέδες. Το έγκλημα της γυναίκας ήταν πως πήγε μαζί με άλλους δασκάλους, να προστατέψουν τους φοιτητές τους από την βία των ρόμποκοπ του... δημοκράτη Μπάιντεν.

Και το έγκλημα των φοιτητών είναι ότι θέλουν να σταματήσει η Γενοκτονία στη Γάζα και να πάψουν τα πανεπιστήμιά τους να συνεργάζονται με τον Νετανιάχου και τους κατασκευαστές όπλων. 

Ναι, ο ξεσηκωμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι εναντίον του φασίστα Νετανιάχου, αλλά και εναντίον πολέμου γενικά, γιατί εκείνοι που ωφελούνται από τον πόλεμο (στη Γάζα, στην Ουκρανία, παντού) είναι οι έμποροι όπλων.

Η απάντηση του Μπάιντεν στα αιτήματα των φοιτητών είναι η άγρια βία και η καταστολή. Η επέμβαση, όμως, της αστυνομίας, η αγριότητα των μπάτσων και οι βίαιες συλλήψεις πάνω από 100 φοιτητών και καθηγητριών στην αντιπολεμική κατασκήνωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όχι μόνο δεν κατέστειλε, αλλά αντίθετα ενδυνάμωσε το κίνημα. Μετά την διάλυση της πρώτης κατασκήνωσης στο Columbia από την αστυνομία, οι φοιτητές δημιούργησαν αμέσως έναν μεγαλύτερο καταυλισμό σε μια παρακείμενη αυλή.

«Οι φοιτητές του Κολούμπια πυροδότησαν μια εθνική εξέγερση», σημειώνει η Washington Post. «Οι ιστορικοί μιλούν για μια από τις πιο σημαντικές φοιτητικές εξεγέρσεις που έχει δει η χώρα τον τελευταίο καιρό» και είναι το αποκορύφωμα πολλών μηνών ακτιβισμού και προηγούμενων εντάσεων στις πανεπιστημιουπόλεις, αναφέρει η ίδια εφημερίδα.

Ο αντιπολεμικός ξεσηκωμός μεταδίδεται πλέον και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Σορβόννη και Sciences Po)...