Αδιαφορία, Αλαζονεία και Αβελτηρία σκοτώνουν την Άρτα

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ήπειρος / 23.08.17 ]

Δεν θα πω για το θαυμάσιο παραποτάμιο πάρκο της Άρτας που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδεισο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Δεν θα μιλήσω για την πόλη που είναι άδεια και «νεκρή» πολιτιστικά το καλοκαίρι. Ούτε θα πω για το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στους Κωστακιούς, δίπλα από το ΤΕΙ Ηπείρου, που παραμένει κλειστό, ενώ έχουν ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του(ένα ακόμα σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων). Το γυμναστήριο είναι έτοιμο αλλά δεν το παραλαμβάνει κανείς! Ούτε για το Ξενία στο κάστρο θα πω. Γιατί η αντιπαράθεση γι' αυτό αποπροσανατολίζει. Ως εάν η λειτουργία του Ξενία ως ξενοδοχείου να συνιστά πανάκεια για όλες τις παθογένειες της πόλης(και εννοώ ολόκληρο τον καλλικρατικό Δήμο) που μαραζώνει.

Θα πω για το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο περιβάλλεται από μία ασύλληπτη βρωμιά, δυσωδία και μόλυνση. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές. Σκουπίδια, μερικά μέτρα από την είσοδο του συγκροτήματος. Βάτα, ύψους τριών και τεσσάρων μέτρων. Ένας ακάλυπτος αποστραγγιστικός αύλακας (πολλές φορές με στάσιμα νερά) που είναι η χωματερή σκουπιδιών αλλά και νεκρών ζώων! Τα τελευταία είναι φυσικό να μυρίζουν τρομακτικά και προπάντων να μολύνουν όχι μόνο τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά ότι υπάρχει γύρω, αφού τα φοβερά κουνούπια και τα άλλα έντομα φροντίζουν γι’ αυτό.

Ποιοι γονείς θα φέρουν σε λίγες μέρες τα παιδιά τους να φοιτήσουν σ’ αυτή την κόλαση; Ποιος εχέφρων γονιός θα ξοδευτεί για να έχει το παιδί του αυτή την απίστευτη εμπειρία; Αλλά και ποια αβελτηρία, ποια ευήθεια και ποια βλακεία διακατέχει τους τοπικούς «άρχοντες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αφήνουν το χώρο που προσφέρει στην πόλη πνευματικό και υλικό πλούτο σ’ αυτή την άθλια και προπάντων επικίνδυνη κατάσταση;

Και δεν είναι μόνο οι αιρετοί -και μη- των ΟΤΑ στους οποίους απευθύνομαι. Κατηγορώ και τους πολίτες που πετούν τα ζώα τους (κάθε είδους) στους αύλακες. Κανείς δεν τους ενημέρωσε ότι αυτά θα τα βρουν στο νερό που πίνουν οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους; Υπάρχει, άραγε, χώρος υγειονομικής ταφής νεκρών ζώων;

Ας μην μιλήσω και για τη φοβερή μυρωδιά από τα «κοτέτσια» των διαφόρων πτηνοτροφικών μονάδων.   

Αλήθεια, οι κάτοικοι αυτής της πόλης πάσχουν από παροξυσμό ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ; Δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ δεν πρόκειται περί απλής αδιαφορίας αλλά περί ακούσιας αυτοκτονίας.

Θα μπορούσα να πω ότι το αυτοκτονικό μίγμα που σκοτώνει την Άρτα είναι: Αδιαφορία, Αλαζονεία και Αβελτηρία…    

*Ο δήμαρχος στο κέντρο και οι συν αυτώ φωτογραφίζονται χαμογελαστοί στο κλειστό γυμναστήριο Κωστακιών! Στις άλλες φωτογραφίες τα βάτα, τα σκουπίδια, τα στάσιμα νερά και το "κτίριο-γεφύρι της Άρτας" εντός του ΤΕΙ.