Όταν οι ψεύτες συστήνουν «Παρατηρητήριο fake news»

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 13.01.20 ]

Μαθαίνω ότι το γραφείο Τύπου της ΝΔ θα δημιουργήσει "Παρατηρητήριο fake news"! Στο Facebook, η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου καλεί την «ΕΣΗΕΑ να αντιδράσει» καθώς όπως σημειώνει «Είναι από τα άγραφα το κυβερνών κόμμα να κάνει μια δουλειά που θα ήταν και επικίνδυνη και αμφιλεγόμενη (ως προς το ποιος κρίνει, με τι εχέγγυα και πόσο αυτό μπορεί να πλήξει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά και ευρωπαϊκά προστατευόμενη ελευθερία της έκφρασης), ακόμα και αν την έκανε ανεξάρτητο Παρατηρητήριο. Και μόνο ο όρος που χρησιμοποιούν (Παρατηρητήριο fake news) πλήττει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία…».

Εμείς απλώς να θυμίσουμε ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να συστήσουν παρατηρητήριο fake news. Είναι το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή του Πρωθυπουργού (και της ΝΔ προφανώς), που αφαίρεσε από την επίσημη πρωθυπουργική ιστοσελίδα  τα λόγια από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με τα οποία δήλωνε την υποστήριξή του στη δολοφονία Σουλεϊμανί. Η επιχείρηση «ψευτιάς» αποκαλύφθηκε από τα ΝΕΑ (δες παρακάτω το σχετικό σημείωμα του Μιχάλη Μητσού*)! Θέλουν να κάνουν παρατηρητήριο fake news αυτοί που μιλούσαν για αμερικανική παρέμβαση στην Τουρκία στο «ανώτερο δυνατό επίπεδο», η οποία όμως διαψεύστηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Ναι, οι ψεύτες θέλουν να κάνουν παρατηρητήριο εναντίον της ψευτιάς!  Όμως χειρότερο και από τα ψεύδη τους, από τα fake news ή τη διαστρέβλωση, είναι η λογοκρισία, είναι το «θάψιμο» μιας είδησης, ή ακόμα η αξιολόγηση ενός τριτεύοντος θέματος ως πρωτεύοντος. Η τεχνική αυτή είναι γνωστή από πολύ παλιά στις ΗΠΑ όπου η πολιτική αντιπαράθεση μετατίθεται σκόπιμα σε δευτερεύοντα ζητήματα και όχι σε θέματα όπως ανεργία, η φτώχια, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι, πρώτο θέμα μπορεί να γίνει το δικαίωμα στην άμβλωση! Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ελλάδα, οι αμερικανοί σύμβουλοι της κυβέρνησης επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο θέμα!  

Τελικά, το σημερινό πρόβλημα στη χώρα μας είναι η συστηματική-ολιστική προπαγάνδα του κυβερνο-μιντιακού συστήματος (Γράφω ολιστικής γιατί επιδιώκει να συμπεριλάβει και την εκπαίδευση), είναι ο νέος φασισμός που επιδιώκει να πνίξει οποιαδήποτε διαφορετική φωνή, οποιαδήποτε διαφορετική πολιτική θέση, οποιονδήποτε άλλο τρόπο σκέψης που ξεφεύγει από την κατήχηση της Κεραμέως, οποιαδήποτε διαφορετική θέση πέραν του χρυσαυγίτικου εθνικισμού, όποια άλλη στάση ζωής που τολμά να δεξιώνεται τον Άλλο, τον ξένο, τον διαφορετικό. Γι' αυτό έχει δίκιο η Ναταλί Χατζηαντωνίου που θέτει ζήτημα Δημοκρατίας. Τίθεται θέμα πολιτικής, αλλά και κοινωνικής δημοκρατίας…

.....................................

*Arti News 10.01.2020: Το αποκαλύπτει στα σημερινά ΝΕΑ ο Μηχάλης Μητσός, όπου σημειώνει την απάλειψη των 4 τελευταίων λέξεων της μετάφρασης. (Γι’ αυτό δεν έβρισκε πουθενά τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού ο Ι.Κ.Πρετεντέρης και εκτόξευε γι’ αυτό μύδρους εναντίον όσων κατηγορούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Ιδού τι γράφει ο Μ. Μητσός:

«...Προκαλεί εντύπωση λοιπόν μια μικρή λεπτομέρεια. Μιλώντας (στα αγγλικά) στο Atlantic Council, και αναφερόμενος στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Πρωθυπουργός δήλωσε επί λέξει: «Στηρίζουμε τους συμμάχους μας αυτές τις δύσκολες στιγμές και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με βάση το αμερικανικό εθνικό συμφέρον. Στηρίζουμε αυτή την απόφαση». Από την ελληνική μετάφραση του κειμένου που παρατίθεται εντός εισαγωγικών στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα λείπουν οι τέσσερις τελευταίες λέξεις…». Αυτά γράφει ο συντάκτης των ΝΕΩΝ!

Ναι, λοιπόν, αφαίρεσαν τις τελευταίες λέξεις, προσπαθώντας να αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό τη δήλωση υποστήριξης από τον Κυρ. Μητσοτάκη της δολοφονίας Σουλεϊμανί. Αυτό δηλαδή που δεν έκανε κανένας Ευρωπαίος ηγέτης!"