Banksy, ο Όσκαρ Ουάιλντ δραπετεύει από την φυλακή του Ρέντινγκ

[ ARTI news / Κόσμος / 06.12.21 ]

Ο Όσκαρ Ουάιλντ δραπετεύει από την φυλακή του Ρέντινγκ. Η τοιχογραφία ανήκει στον  γνωστό καλλιτέχνη Banksy, που δηλώνει ότι προτίθεται να δαπανήσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του διατηρητέου κτιρίου όπου φυλακίστηκε για δύο χρόνια ο Ιρλανδός συγγραφέας, καταδικασμένος για παράβαση του νόμου που απαγόρευε την ομοφυλοφιλία! 

 «Ο Μπάνκσι θέλει να σώσει τη φυλακή του Ρέντινγκ», γράφει η Reading Chronicle, μετά την τελευταία δημόσια δήλωση του καλλιτέχνη, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Βρετανός καλλιτέχνης γκράφιτι είπε ότι ήθελε να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αγοράσει την παλιά φυλακή του Ρέντινγκ, κοντά στο Λονδίνο, που είναι κλειστή από το 2013.

«Ο σταρ της τέχνης του δρόμου δεσμεύτηκε να κάνει μια προσφορά στην τιμή των 10  εκατομμυρίων λιρών [πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ], πουλώντας ένα στένσιλ* που χρησιμοποίησε για να φτιάξει ένα από τα έργα του τον Μάρτιο σε αυτό το διατηρητέο ​​μνημείο σημειώνει ο Guardian. Μια πρωτοβουλία στην οποία βασίζονται οι υπερασπιστές του Ρέντινγκ για να αποτρέψουν την πώληση της φυλακής». Με τη συμβολή των δημοτικών αρχών, η προσφορά θα ανερχόταν όντως σε 12,6 εκατομμύρια λίρες στερλίνες.

* Τo στένσιλ φτιάχνεται από ένα διάτρητο πρότυπο, συνήθως από χαρτόνι ή άλλα υλικά που διαπερνώνται δύσκολα από χρώμα, και χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν συγκεκριμένα σχέδια γκράφιτι (γράμματα, σύμβολα, μορφές, ή σχέδια). Η τεχνική στένσιλ στην εικαστική τέχνη αναφέρεται επίσης ως pochoir. Τα στένσιλ διαμορφώνονται με την αφαίρεση των τμημάτων από το υλικό πρότυπο σχέδιο, υπό μορφή κειμένου ή εικόνας. Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά ένα αρνητικό.