Χοσέ Μουχίκα: Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο αντικαταναλωτισμός

[ ARTI news / Κόσμος / 01.09.24 ]

Ο Χοσέ Μουχίκα, ο θρυλικός Ελ Πέπε, ο αντάρτης τουπαμάρος, ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, που αρνήθηκε να κατοικήσει στο προεδρικό μέγαρο προτιμώντας το μικρό σπίτι του με την τσίγκινη στέγη, όπου μένει με τη γυναίκα του και τον τρίποδο σκύλο του, με το θρυλικό φολκς βάγκεν του, αυτός που έδινε το 70% του μισθού του για να χτιστούν σπίτια για τους άστεγους, που καλλιεργούσε λουλούδια. Αυτός που έλεγε στον Εμίρ Κουστουρίτσα πως οι αριστεροί πρέπει να έχουν «μεγάλη καρδιά και μικρή τσέπη», και πως «χρειάστηκε να περάσει 30 χρόνια στην απομόνωση για να ξεπεράσει τη ματαιοδοξία» της εξουσίας, για να καταλάβει ότι πολλές φορές «το καλό είναι κακό και το κακό καλό». Αυτός που επέζησε από δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή (κυριολεκτικά σε μια τρύπα στην απομόνωση), κυρίως χάρη σ’ έναν βάτραχο που έκανε φίλο. Αυτός βοήθησε ως πρόεδρος να γίνει η μικρή του νοτιοαμερικανική χώρα μια από τις πιο υγιείς και πιο ανεκτικές δημοκρατίες στον πλανήτη.

Κάποιος τον κατηγορεί ότι τα βρήκε με το ΔΝΤ. «Δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Είσαι δειλός», του απαντά ο Ελ Πέπε. Κοντεύει να πιαστεί στα χέρια μαζί του. Τα ίδια χέρια θα αγκαλιάσουν μετά από λίγο τους πρώην άστεγους και τα παιδιά τους που τώρα μπορούν να χαίρονται τη βροχή από το παράθυρο ενός σπιτιού, του δικού τους σπιτιού. Ο θρυλικός Ελ Πέπε, που έχει την «τρυφερή σκληράδα ενός λουλουδιού», είναι το παράδειγμα του ηγέτη για την αριστερά του μέλλοντος αιώνος.

Τώρα ο Χοσέ Μουχίκα είναι 89 χρονών. "Μιλάς μ' έναν αστείο γέρο" λέει στον δημοσιογράφο Jack Nicas των New York Times που τον επισκέφθηκε στο περίφημο σπίτι των τριών δωματίων, που ξεχειλίζει από βιβλία και κονσερβοποιημένα λαχανικά, στο μικρό αγρόκτημα όπου καλλιεργούσε χρυσάνθεμα για δεκαετίες.

Η φιλοσοφία του για την απλότητα, που στοχεύει σε μια καλύτερη κοινωνία και μια πιο ευτυχισμένη ζωή, και κυρίως το παράδειγμά του τον έχουν αναδείξει σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη Λατινική Αμερική.

«Κατά τη γνώμη μου, η ανθρωπότητα, όπως πάει, είναι καταδικασμένη λέει. Χρειάζεται περισσότερο ελεύθερο χρόνο» και λιγότερη κατανάλωση.
«Χάνει πολύ χρόνο σε ασήμαντα πράγματα. Θα μπορούσαμε να ζήσουμε πιο ειρηνικά. Πάρτε την Ουρουγουάη. Αυτή η χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων εισάγει 27 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια. Παράγουμε απόβλητα και εργαζόμαστε συνέχεια. Όλα αυτά για ποιο λόγο;»...