Παγκόσμια Έκθεση: 281 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 24.04.24 ]

 Ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που πεινάνε, δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός. Το 2023, 281 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες αντιμετώπισαν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» (έτσι λένε τώρα την πείνα!), σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για τις επισιτιστικές κρίσεις, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου και περιλαμβάνει στοιχεία πολλών διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Παγκόσμιος Οργανισμός για την ανάπτυξη κ.ά.). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 2022 (ήταν 257 εκατομμύρια) και αυξάνεται συνεχώς για πέμπτη χρονιά.

«Σε έναν κόσμο αφθονίας, τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα» γράφει στο προοίμιο της Έκθεσης ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Γάζα, Σουδάν, Αϊτή… Οι πληθυσμοί που αντιμετωπίζουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» συνέχισαν να αυξάνονται εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση.

*Τώρα την πείνα την λένε «διατροφική κρίση» και τον λιμό «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» προκειμένου να κρύψουν την οικτρή αποτυχία του περίφημου δυτικού πολιτισμού.

Λογοκρίνουν ακόμα και τις εικόνες σαν κι αυτή (από τη Γάζα).

Λογοκρίνουν και τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη που έλεγε: «Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά».

300 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεινάνε…

Και δεν είναι «αποτυχία», ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ στο οποίο είμαστε συνένοχοι…