Ο Μπιλ Γκέιτς, οι ανισότητες και ο ιός του ανορθολογισμού

[ ARTI news / Κόσμος / 13.04.20 ]

Για την εικόνα του κοροναϊού στον πλανήτη, τις «διακρίσεις» που κάνει αλλά και τα «τρία βήματα» που οι παγκόσμιοι ηγέτες –ιδίως όσοι συμμετέχουν στο G20– μπορούν να κάνουν αμέσως για την αντιμετώπιση της πανδημίας μίλησε ο Μπιλ Γκέιτς.   Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο συμπρόεδρος του Bill & Melinda Gates Foundation και συνιδρυτής της Microsoft, ανέφερε αρχικά πως η ασθένεια κάνει διακρίσεις με τρεις τρόπους, «σκοτώνει τους ηλικιωμένους συχνότερα απ' ό,τι τους νέους, τους άνδρες συχνότερα από τις γυναίκες και επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχούς», αλλά «δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα».   «Δεν χρειάζεται να ζείτε σε μια αναπτυσσόμενη χώρα για να ανησυχήσετε ότι αυτό μπορεί να σας επηρεάσει. Ακόμη και αν τα πλούσια έθνη επιτύχουν να επιβραδύνουν την ασθένεια τους επόμενους μήνες, ο CΟVID-19 θα μπορούσε να επιστρέψει αν η πανδημία παραμείνει αρκετά σοβαρή αλλού. Είναι πιθανώς μόνο θέμα χρόνου προτού ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά κάποιο άλλο», αναφέρει ο Μπιλ Γκέιτς, τονίζοντας πως οι ηγέτες πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι, «εφόσον υπάρχει κάπου CΟVID-19, αυτό αφορά τους ανθρώπους παντού».  

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν αναφέρεται στις αιτίες που προκαλούν τις πανδημίες, για τις ανισορροπίες που προκαλεί η εκμετάλλευση της φύσης από των άνθρωπο με σκοπό το κέρδος. Κανείς δεν θα μάθει ότι η ΜΚΟ του Μπιλ Γκέιτς, που χρηματοδότησε μια μεγάλη καμπάνια εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος και για τη φαρμακευτική περίθαλψη των μικρών παιδιών στη Νιγηρία, είναι η ίδια που προκαλεί την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, αφού όλα τα παιδιά κατοικούν δίπλα στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, στην οποία ο Μπιλ και η Μελίντα, η σύζυγός του, είναι μέτοχοι! 

Και πώς θα προφυλαχτούμε από τους ιούς; Τι προτείνει ο Γκέιτς; Ακόμη «Και η απόλυτη προφύλαξη είναι φονική» γράφει εδώ και πολλά χρόνια ο μακαρίτης Ζαν Μπροντριγιάρ. Ο εγκλεισμός δεν μας σώζει, η υπερπροστασία δεν μας σώζει, καθώς «παραδομένοι στην τεχνητή ανοσία» είμαστε «καταδικασμένοι να πεθάνουμε στην ελάχιστη επαφή με τον κόσμο»[1]. Γιατί «Μέσα σ’ έναν υπερπροστατευμένο χώρο το σώμα χάνει όλες του τις άμυνες».

Τι προτείνει, λοιπόν, ο Γκέιτς; Έναν «ιδανικό κλινικό κόσμο»; Μα ακριβώς οι ιοβόλες ασθένειες είναι αποτέλεσμα της κερδώας "επίθεσης" στη Φύση και συνακόλουθα στην επίθεση στην ανθρώπινη φύση. Το υπερπροστατευμένο ανθρώπινο σώμα «έγινε μη σώμα, δυνητική μηχανή, γι’ αυτό το κατακυριεύουν οι ιοί»[2] . Πρόκειται για τις ασθένειες που γεννήθηκαν από τον θρίαμβο της προφύλαξης και της ιατρικής, για τις αρρώστιες που έχουν «ανοσοελλειμματική καταγωγή».[3] Μη ξεχνάμε ότι οι κοροναϊοί υπάρχουν χιλιάδες χρόνια και εξελίσσονται μαζί με τα άγρια ζώα, που δεν νοσούν από την συνύπαρξη μαζί τους.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Ο άνθρωπος-γυάλα "είναι η προεικόνιση του μέλλοντος, της ολικής ασηψίας… Είναι το σύμβολο της εν κενώ ύπαρξης…" έγραφε ο Μποντριγιάρ. Ένας βιολογικός ιός αποκάλυψε τον ιό του ανορθολογισμού που εξουσιάζει τον κόσμο και τη ζωή μας…  



[1] Jean Baudrillard, Η διαφάνεια του κακού, 1996

[2] Στο ίδιο, σελ. 75

[3] Στο ίδιο, σελ. 76