Οι γυναίκες δεν υποφέρουν μόνο από τους Ταλιμπάν, ή από τους μουλάδες του Ιράν, υποφέρουν και από τους «φίλους» των δυτικών, όπως η Σαουδική Αραβία. Η χώρα αυτή στην οποία ανατέθηκε από τη FIFA η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου παρουσιάζεται ως εκσυγχρονισμένη αλλά οι γυναίκες που τόλμησαν να ζητήσουν δημόσια περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες έχουν αντιμετωπίσει κατ' οίκον περιορισμό, φυλάκιση, βασανιστήρια και εξορία.
Τα «Dar Al-Re'aya» στη Σαουδική Αραβία είναι χώροι που επισήμως παρουσιάζονται ως κέντρα αποκατάστασης γυναικών, αλλά στην πραγματικότητα είναι κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων. Εκατοντάδες νεαρές γυναίκες είναι κλειδωμένες εκεί, των οποίων το μόνο έγκλημα είναι ότι αψήφησαν την εξουσία ενός συζύγου ή πατέρα ή ότι δραπέτευσαν από ένα βίαιο σπίτι. Η κακοποίηση είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτές τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Στην πρώτη φωτογραφία [από ένα άρθρο στην σαουδαραβική εφημερίδα Al-Watan που δημοσιεύτηκε το 2013], μια νεαρή γυναίκα ντυμένη με μαύρο abaya είναι σκαρφαλωμένη επικίνδυνα σε ένα περβάζι παραθύρου στον δεύτερο όροφο ενός σπιτιού σε μια πόλη στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία. Σε μια δεύτερη φωτογραφία, μια ομάδα ανδρών χρησιμοποιεί έναν γερανό για να την κατεβάσει. Η ταυτότητα της γυναίκας είναι άγνωστη, αλλά φέρεται να κρατούνταν σε μία από τις φοβερές μυστικές «φυλακές» της Σαουδικής Αραβίας για γυναίκες που είχαν εξοριστεί από τις οικογένειές τους ή τους συζύγους τους για ανυπακοή, εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις ή απουσία από το σπίτι.
Το να μιλήσει κανείς δημόσια ή να μοιραστεί πλάνα από αυτά τα κολαστήρια (Dar al-Reaya), έχει καταστεί αδύνατο σε μια χώρα όπου οι φωνές για τα δικαιώματα των γυναικών φαίνεται να έχουν φιμωθεί . Αλλά τους τελευταίους έξι μήνες, η Guardian έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες για το πώς είναι μέσα σε αυτά τα ιδρύματα, για τις εβδομαδιαίες μαστιγώσεις, τις αναγκαστικές θρησκευτικές διδασκαλίες, τη στέρηση επισκέψεων και επαφής με τον έξω κόσμο.
Οι συνθήκες αναφέρονται τόσο άσχημες που έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας. Οι γυναίκες μπορούν να περάσουν χρόνια κλειδωμένες, ανίκανες να φύγουν χωρίς την άδεια της οικογένειάς τους ή ενός άνδρα κηδεμόνα.
«Κάθε κορίτσι που μεγαλώνει στη Σαουδική Αραβία γνωρίζει για το Νταρ αλ-Ρέιγια και πόσο φρικτό είναι. Είναι σαν κόλαση. Προσπάθησα να δώσω τέλος στη ζωή μου όταν έμαθα ότι θα με πήγαιναν εκεί. Ήξερα τι συνέβαινε στις γυναίκες εκεί και σκέφτηκα "Δεν μπορώ να επιβιώσω"», λέει μια νεαρή Σαουδάραβα που αργότερα κατάφερε να δραπετεύσει.
Η Maryam Aldossari, μια Σαουδάραβα ακτιβίστρια με έδρα το Λονδίνο, λέει: «Ένα νεαρό κορίτσι ή μια νεαρή γυναίκα θα μείνει εκεί μέσα για όσο χρειαστεί μέχρι να αποδεχτεί τους κανόνες».
Η Σάρα Αλ-Γιαχία, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία για την κατάργηση των κολαστηρίων αυτών, έχει μιλήσει με αρκετά κορίτσια που περιγράφουν ένα καταχρηστικό καθεστώς, με τις κρατούμενες να υποβάλλονται σε σωματική έρευνα και τεστ παρθενίας κατά την άφιξή τους και να τους χορηγούνται ηρεμιστικά για να τις αποκοιμίσουν.
«Είναι φυλακή… Φωνάζουν η μία την άλλη με αριθμούς. 'Αριθμός 35, έλα εδώ'. Όταν ένα από τα κορίτσια μοιράστηκε το επώνυμό της, την μαστίγωσαν. Αν δεν προσευχηθεί, την μαστιγώνουν. Αν βρεθεί μόνη με μια άλλη γυναίκα, την μαστιγώνουν και κατηγορείται ότι είναι λεσβία...»
Η Γιαχία είναι τώρα 38 ετών και ζει στην εξορία, λέει ότι οι γονείς της την απειλούσαν ότι θα την έστελναν στο Νταρ αλ-Ρεάγια από τότε που ήταν 13 ετών. «Ο πατέρας μου το χρησιμοποιούσε ως απειλή αν δεν υπάκουα στη σεξουαλική κακοποίηση που έκανε», λέει, προσθέτοντας ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν το τρομακτικό δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στο Νταρ αλ-Ρεάγια και στο να παραμείνουν σε ένα κακοποιητικό σπίτι.
«Κάνουν αδύνατο για άλλους να βοηθήσουν γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κακοποίηση. Γνωρίζω μια γυναίκα που καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση επειδή βοήθησε ένα θύμα βίας. Η παροχή καταφυγίου στην περίπτωση μιας γυναίκας που κατηγορείται για «απουσία από την εργασία» αποτελεί έγκλημα στη Σαουδική Αραβία.
«Αν κακοποιηθείς σεξουαλικά ή μείνεις έγκυος από τον αδελφό ή τον πατέρα σου, εσύ θα σταλείς στο Νταρ αλ-Ρέιγια για να προστατεύσεις τη φήμη της οικογένειας…
Η Shams λέει ότι ήταν 16 ετών όταν μια γυναίκα που βρισκόταν σε ένα από τα κέντρα κράτησης ήρθε στο σχολείο της. Είπε στην τάξη ότι είχε ξεκινήσει μια σχέση με ένα αγόρι και συνελήφθη από τη θρησκευτική αστυνομία και αναγκάστηκε να ομολογήσει στον πατέρα της. Όταν έμεινε έγκυος, η οικογένειά της την αποκήρυξε και ο πατέρας αρνήθηκε να της επιτρέψει να παντρευτεί, οπότε στάλθηκε στην Dar al-Reaya. «Μας είπε ότι αν μια γυναίκα κάνει σεξ ή μια σχέση, γίνεται μια «φθηνή γυναίκα». Αν είσαι άντρας, θα είσαι πάντα άντρας, αλλά αν μια γυναίκα κάνει τον εαυτό της φτηνό, τότε θα είναι ένα τίποτα για μια ζωή»…
Δεν είναι μόνο οι Ταλιμπάν, δεν είναι μόνο οι μουλάδες, είναι και οι πλούσιοι φίλοι των δυτικών που βασανίζουν γυναίκες, αλλά αυτοί είναι… «δικοί μας»!
https://www.theguardian.com/global-development/2025/may/28/saudi-arabia-women-girls-rehabilitation-prisons-dar-al-reaya