Ο Σαβιάνο για τον Ρούσντι

[ ARTI news / Ελλάδα / 13.08.22 ]

Την επομένη της επίθεσης στον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων», ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο, ο ίδιος υπό την προστασία της αστυνομίας μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του (Γόμορα) που αφορούσε τη ναπολιτάνικη μαφία, χαιρετίζει την τεράστια δύναμη του Ρούσντι να ζει ελεύθερα.

«Τα χτυπήματα στη σάρκα του Σαλμάν Ρούσντι έπληξαν έναν ελεύθερο άνθρωπο», έγραψε ο Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο, την επόμενη μέρα της επίθεσης στον Αμερικανο-Βρετανό συγγραφέα ινδικής καταγωγής. 

«Ο Σαλμάν γνώριζε ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να συμβεί», συνεχίζει ο Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο στην Corriere della Sera. Αφότου ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, που τον κατηγόρησε για βλασφημία, ζήτησε τη δολοφονία του το 1989, «Είχε κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Είχε κλειστεί σε μια φούσκα απόλυτης προστασίας, άλλαζε συνεχώς διευθύνσεις και ζούσε περικυκλωμένος από αστυνομικά και τεθωρακισμένα οχήματα. Όμως μετά από λίγα χρόνια είχε αποφασίσει να ξαναζήσει μια ελεύθερη ζωή. Και αυτό έκανε», γράφει ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

«Ο Σαλμάν ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε περισσότερες από μία φορές και πήγε σε όλα τα πιθανά λογοτεχνικά φεστιβάλ. Επέλεξε να μην αφήσει τους εχθρούς του να τον αναγκάσουν να ζει κρυμμένος, υπό επιτήρηση, υπερβολικά ασφαλισμένος».

«Όταν έμαθα ότι είχε μαχαιρωθεί, δεν σκέφτηκα, όπως πολλοί άλλοι, ότι ο Σαλμάν είχε κάνει λάθος που ζούσε χωρίς αστυνομική συνοδεία και ότι αν είχε προστατευτεί, η επίθεση δεν θα είχε γίνει», καταλήγει ο Σαβιάνο.

«Σκέφτηκα, αντίθετα, το θάρρος του να ζήσει πλήρως: βασικά, η πληγή αυτής της λεπίδας ζυγίζει μόνο λίγες στιγμές σε σύγκριση με τα χρόνια ζωής που κατάφερε να ξεφύγει από την απειλή του φανατισμού και την καταδίκη των μεγαλομανών. Ο Σαλμάν έχει ήδη κερδίσει, η φανατική του αγάπη για τη ζωή έχει διώξει πίσω τον θανάσιμο φανατισμό που ήθελε να τον αναγκάσει να ζήσει απομονωμένος… Ό,τι κι αν συμβεί, ο θρίαμβος είναι δικός του».