Πρόταση, κάλεσμα για την δημιουργία Λαϊκού-Πειραματικού Πανεπιστημίου στην Άρτα

[ ARTI news / Ήπειρος / 26.08.19 ]

Η ιστορία, η επιστήμη, η φιλοσοφία, δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο τόπο να ριζώσουν παρά στα κακοτράχαλα εδάφη της Ηπείρου, στα δύσκολα μονοπάτια, στα δυσπρόσιτα πεζούλια από όπου ατενίζεται το αβέβαιο μέλλον, εντός στην αιχμηρότητας του αδιανόητου πολλές φορές, παρόντος.

Η γνώση, η έρευνα, η συνάντηση των ανθρώπων στα πλαίσια του γνωστικού ταξιδιού συνιστά κορυφαία στιγμή για κάθε άνθρωπο που έχει το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα να κοιτάξει έστω και φευγαλέα, πέρα από τον δοσμένο ορίζοντα της πραγματικότητας.

Η πανεπιστημιακή γνώση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών. Η πρόσβαση στην ιστορία, στις κοινωνικές και θετικές επιστήμες, στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στην πολιτική οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, δωρεάν και χωρίς κανένα υλικό αντίτιμο, αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αμετάκλητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτου φυλής, θρησκεύματος, φύλου, οικονομικής κατάστασης και ηλικίας.

Ένα πραγματικά  λαϊκό πανεπιστήμιο όπου η μόνη προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτό να είναι η αγάπη για την επιστήμη και την γνώση, και πεποίθηση ότι το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής γνώσης είναι κτήμα των ανθρώπων που την έχουν παράξει.

Η γνώση δεν πωλείται, παρέχεται, οι άνθρωποι δεν είναι άψυχα νούμερα αλλά δημιουργοί του κόσμου.

Σε μια κοινωνία που όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται μόνο η συνολική προσπάθεια, η προσπάθεια των ίδιων των ανθρώπων που θέλουν να οικοδομήσουν μια  κοινωνία ελεύθερων και ίσων πολιτών μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την άπνοια της καθημερινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η συγκεκριμένη πρόταση δεν απευθύνεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν αναζητά κονδύλια και χρηματοδότηση, αναζητά μόνο ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν χωρίς να αναμένουν οποιαδήποτε υλική ανταπόδοση.

Στην Ήπειρο, στην πόλη της Άρτας που μεγάλωσα και πήγα σχολείο, γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, όρεξη και μεράκι ώστε να μετατραπεί η πόλη σε μια ζωντανή κοινότητα πολιτισμού, τέχνης, επιστήμης, ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών και προτύπων που θα αλλάξουν τους ανθρώπους και θα φέρουν στο κέντρο της ζωής τους την έννοια της κοινότητας, την έννοια τη Πόλης, ως το σημείο συνάντησης και ελεύθερης διαβούλευσης των ανθρώπων.

Η πρόταση για την δημιουργία Λαϊκού-Πειραματικού Πανεπιστημίου στην πόλη της Άρτας είναι μια ιδέα που εδώ και καιρό την σκέφτομαι, καθώς αν και δεν μένω εκεί, παρακολουθώ στενά την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Γνωρίζω πως η αρχή θα είναι δύσκολη και οι άνθρωποι λιγοστοί. Γνωρίζω ότι το μέγεθος του εγχειρήματος είναι μεγάλο και ακριβώς για αυτό ξεπερνά το πεπερασμένο μπόι ενός και μόνο ανθρώπου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν μπορεί να στηριχθεί σε ηγέτες, αλλά σε ακάματους συνοδοιπόρους που θα συστρατευθούν  σε ένα σκοπό που θα ξεπερνά τα τετριμμένα όρια της ατομικότητας. Πρόκειται για ένα σκοπό που μπορεί να αφήσει ανεξίτηλο το χνάρι των ανθρώπων στην χώροχρονική εξέλιξη της ιστορικής αυτής πόλης.

Θέλω να ελπίζω, ότι το εν λόγω κάλεσμα θα βρει ανταπόκριση και θα γίνει το πρώτο βήμα ώστε μια πρωτόγνωρη κοινότητα ανθρώπων να αρχίσει να οικοδομείται στα ποτισμένα με ιστορία και ελευθερία, χώματα της Ηπείρου.

 

Χρήστος Β. Μιάμης

Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμια Αθηνών

Msc, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης  και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

υπ. Διδάκτορας Πολιτική Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

επικοινωνία : christosmiamis@gmail.com