Οι Πόντιοι της Νέας Βίγλας Άρτας

[ ARTI news / Ελλάδα / 20.05.19 ]

Τα εκατό χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων. Η μνήμη είναι η γέφυρα για να περάσουν τα βάσανα και οι τρόποι όσων έφυγαν σ' αυτούς που ζουν. Μνήμη ίσον παράδοση. Πόντιοι, οι εκ του Πόντου διωγμένοι. Πρώτα στον Καύκασο, μετά στο Καζακστάν, ύστερα στη Βίγλα. Διωγμένοι από παντού. Πρόσφυγες διαρκώς.  

Η Βίγλα είναι μέσα στον υγρότοπο του Αμβρακικού, που είναι από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας και τους σημαντικότερους Ramsar (Natura 2000) σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 382 μόνιμους κατοίκους.
Ο Ποντιακός πληθυσμός της περιοχής της Άρτας, μιλάει την Ποντιακή διάλεκτο και κατοικεί στη Νέα Βίγλα, η οποία αποτελεί τμήμα του της Βίγλας. Είναι το μοναδικό χωριό που φιλοξενεί Πόντιους σε όλη την περιοχή της Άρτας. Η εγκατάσταση στο χωριό έγινε το 1957 όταν ήρθαν 100 οικογένειες από την κεντρική Ασία.
Ο Ποντιακός Σύλλογος Βίγλας "Οι Πρόσφυγες" αναφέρει σχετικά με την ζωή των Ποντίων, τα πρώτα χρόνια, στην Βίγλα:
​"Εκείνη την εποχή η ζωή στη Βίγλα ήταν άθλια, το χωριό μας ήταν πρόσφατα αποστραγγισμένο και δεν υπήρχε φως και νερό. Το τηλέφωνο τότε ήταν ένα και μοναδικό, κρατικό. Στη μέση του χωριού μας κτίστηκαν τα δύο πρώτα σπίτια και μετά άλλα 50 που μας τα δώσανε με κλήρο. Μας έκτισαν το Δημοτικό Σχολείο και Παιδικό Σταθμό, το τότε «Σπίτι Παιδιού» από Ολλανδούς Επιστήμονες. Οι κ. Κωκ και Άκερμαν αυτοί που θυμόμαστε από τους γονείς μας, δεν ξέρανε ποιοι ήμασταν και από πού ήρθαμε. Όταν επιβιώσαμε και στηριχθήκαμε στα πόδια μας και μετά από χρόνια επιβίωσης ιδρύσαμε τον Σύλλογό μας.
Ο Ποντιακός Σύλλογος Βίγλας «Οι Πρόσφυγες» ιδρύθηκε το έτος 1982 στο προσφυγικό χωριό Βίγλα του Νομού Άρτας. Το χωριό μας με 100 σπίτια χτίστηκε το 1957. Για αποκατάσταση προσφύγων από τη Σοβιετική Ένωση οι παππούδες μας το 1914-15, με τη γενοκτονία των Ποντίων, έφυγαν από τη Τουρκία (Τραπεζούντα – Κερασούντα - Σαμψούντα) και εγκαταστάθηκαν στον Καύκασο της Ρωσίας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στις πόλεις ΣΟΧΟΥΜΠΙ – ΓΑΚΡΑ – ΤΟΤΣΙ.
Το 1914 ο Στάλιν εκτοπίζει όλους τους Πόντιους από τον Καύκασο στο Καζακστάν. Και από το Καζακστάν, σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε., μας εγκατέστησε στην άγονη περιοχή της Άρτας, στο χωριό Βίγλα".
Το 1982 οι νέοι της Βίγλας ιδρύσανε τον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας για να συνεχίσουνε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις.