Καρίμα Ντελί: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα

[ ARTI news / Ήπειρος / 08.05.18 ]

«Σήμερα οι Έλληνας πολίτες πρέπει να σηκώσουν κεφάλι, να είναι υπερήφανοι για τη χώρα τους, να είναι υπερήφανοι που είναι Ευρωπαίοι. Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε τα επόμενα 8 χρόνια ο κόσμος να είναι ευτυχής και να ευημερεί». Αυτό το μήνυμα που έστειλε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Καρίμα Ντελί, πρόεδρος της Επιτροπής Υποδομών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, με τη συμμετοχή 3 υπουργών, ευρωβουλευτών και στελεχών της αυτοδιοίκησης.

Η ευρωβουλευτής της Γαλλίας τόνισε, πως πρέπει «να αντληθούν τα διδάγματα από την κρίση, που ήταν μια τόσο δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες, καθώς τις συνέπειες των 8 χρόνων λιτότητας τις βιώνουν οι πολίτες», ενώ επισήμανε, πως υπάρχει ελπίδα και πλέον διαφαίνεται.

Η Καρίμα Ντελί είπε πως εκείνο που αναμένουν είναι από την ελληνική κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αναφέρθηκε στην έλλειψη σιδηροδρομικών υποδομών, με την επισήμανση «ότι εκεί πρέπει να δοθεί βάρος», αλλά και την υπόσχεση πως η επιτροπή Μεταφορών, θα στηρίζει πάντα τέτοιου είδους έργα.

 Ακόμη, έστειλε και το μήνυμα ότι πρέπει «να δοθεί ελπίδα και όρεξη στη νεολαία ώστε να μην μείνει στο περιθώριο» και υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μεταφορές, Κινητικότητα και Ψηφιακή Επανάσταση. Το μέλλον είναι εκεί. Πρέπει να επενδύσετε εκεί και η νεολαία να βρει τη θέση της σε αυτά τα νέα επαγγέλματα».

 Εξάλλου, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ευρωβουλευτές και στελέχη των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η Καρίμα Ντελί ανέφερε ότι διαπιστώθηκε η κοινή βούληση να δρομολογηθεί μια πολιτική μεταφορών που να σέβεται το περιβάλλον, το κλίμα, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, και με μεγάλη πρόκληση την οδική ασφάλεια.

 Χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα τη σύσκεψη, που εξέπεμψε πολύ ισχυρά μηνύματα, και προσέθεσε:

 «Είμαστε εδώ, για να δηλώσουμε από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη βούληση μας να υποστηρίξουμε με λόγια και με πράξεις όλα τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν την προσεχή περίοδο του προγραμματισμού από την ΕΕ. Θα επαγρυπνούμε γιατί η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ένα εθνικό σχέδιο μεταφορών και ελπίζω να προωθηθούν πέραν των οδικών μεταφορών, οι σιδηροδρομικές και οι θαλάσσιες, οι ακτοπλοϊκές μεταξύ των νησιών».

 Η πρόεδρος της Επιτροπής Υποδομών του ΕΚ επανέλαβε πως πλέον είναι καιρός η Ήπειρος να μην αντιμετωπίζεται και ούτε να θεωρείται μια περιοχή σε δυσχερή κατάσταση, γιατί έχει πλεονεκτήματα την Ιστορία, τον Πολιτισμό το φυσικό της περιβάλλον. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά και στα τοπικά προϊόντα τα όποια γεύτηκε, καθώς στο περιθώριο της σύσκεψης προσφέρθηκαν στους συνέδρους, παραδοσιακά πιάτα από την κοιλάδα του Αχελώου.

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε θετική τη σύσκεψη και τόνισε πως είναι αναγκαία η στήριξη εκ μέρους των ευρωβουλευτών, προκειμένου να αναζητηθούν και να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις για να ολοκληρωθούν έργα, μικρά και μεγάλα, στη χώρα μας.

 Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, ζητήθηκε και από την κ. Ντελί και τους Έλληνες ευρωβουλευτές να γίνει το προσεχές διάστημα μια παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο για το έργο της σύνδεσης των λιμανιών της Β.Ελλάδας με τη Βουλγαρία, καθώς και τη σύνδεση με Σερβία και Κεντρική Ευρώπη, αλλά και του σχεδιασμού για τα υπόλοιπα έργα γενικότερα στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ