Καλλιέργεια αρωματικών–θεραπευτικών φυτών σε εγκαταλειμμένες εκτάσεις του Δήμου Ιωαννιτών

[ ARTI news / Ήπειρος / 13.03.19 ]

Συνάντηση με τον επίτιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», Δρ Νίκο Κρημνιανιώτη, και στελέχη του ΕΛΓΟ Δήμητρα είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και η αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα.

Σε αυτή καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», η οποία αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών που σαν στόχο έχει τη μείωση της ανεργίας τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και σε αυτούς της μεταποίησης και εμπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και ήδη οι διαδικασίες προχωρούν.

Όπως ενημέρωσε τον Δήμαρχο ο κ. Κρημνιανιώτης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών αλλά και καρπών.

Το τμήμα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών έχει αποστείλει ήδη λίστα με τις δημοτικές εκτάσεις στον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και έχει γίνει μια πρώτη επιλογή πιθανών εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη του μήνα, έμπειροι επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών - θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.