«Βρέχει νότες στην Άρτα»

[ ARTI news / Ήπειρος / 10.04.19 ]

και στην "Δημοτική Αναγέννηση"

(με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" και αυτούς που βιάστηκαν να επωφεληθούν, παρά την παγερή απουσία τους...)

 Κάποτε ήταν μια μικρή πόλη. Και ένα περιφερειακό ΤΕΙ...

Σε πείσμα του στερεοτύπου που ήθελε τα περιφερειακά ΤΕΙ να υπολειτουργούν και να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μόνον και μόνον για να κάνουν «τονωτικές ενέσεις» στην τοπική οικονομία, ελλείψει κάθε άλλου σοβαρού αναπτυξιακού μοντέλου με μακρόπνοο σχεδιασμό και προοπτική, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας, στα 18 χρόνια της λειτουργίας του, έδειξε τι σημαίνει να δημιουργείς πολιτισμό και όραμα!

 Δεν είναι μικρό πράγμα, κυριολεκτικά από το μηδέν, να βάζεις μια μικρή πόλη σαν την Άρτα στο επίκεντρο του μουσικού και πολιτιστικού χάρτη της χώρας... Να την κάνεις πόλο έλξης για φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι είχαν σε μεγάλο ποσοστό το Τμήμα ως πρώτη και μοναδική πολλές φορές επιλογή τους στις Πανελλήνιες. Να συνεργάζεσαι με τους κορυφαίους μουσικούς και επιστημονικούς συνεργάτες και να δημιουργείς μια ατμόσφαιρα δημιουργίας και ζωής. Μια ατμόσφαιρα που διαχεόταν στην Άρτα τόσο μέσω της ζωντάνιας των φοιτητών, όσο και μέσα από δράσεις με μεγάλο πολιτιστικό βάθος και βάρος, όπως οι «Πύλες», οι οποίες «μπόλιαζαν» την τοπική κοινωνία με τη δροσιά του ΤΛΠΜ. Νοιώθω πραγματικά τιμή που είμαι γονιός ενός παιδιού που σπούδασε σε αυτό το Τμήμα.

 Και η πόλη; Πόσο βοηθήθηκε από τις τοπικές αρχές να συμμετέχει; Η Δημοτική Αρχή; Πόσο εκμεταλλεύτηκε (για να μιλήσουμε και καθαρά υπολογιστικά...) τη δυναμική αυτή; Πόσο στάθηκε πλάι στο όραμα του ΤΛΠΜ; Πόσο κατάλαβε τι γίνεται σε αυτό το Τμήμα; Πού ήσαν οι τοπικοί άρχοντες όταν το Τμήμα κινδύνευσε να κλείσει με το σχέδιο «Αθηνά», θύμα των μνημονιακών «περικοπών» και «συγχωνεύσεων»; Πού ήταν η Δημοτική Αρχή όταν οι φοιτητές αγωνίζονταν για την υπεράσπιση της ποιότητας των σπουδών τους, το έτος 2014-2015;

Οι καιροί, όμως, άλλαξαν. Έστω και μέσα από συμπληγάδες, το ΤΛΠΜ όχι μόνον συνεχίζει τον δρόμο του, αλλά αναβαθμίζεται σε πανεπιστημιακό Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Ποιος έχει συνειδητοποιήσει τι πραγματικά μπορεί να σημαίνει αυτό; Πώς μπορεί η δυναμική που πηγάζει απ’ όλον αυτόν τον νέο κόσμο να δώσει εκ νέου κίνητρο, όραμα και προοπτική στην πόλη μας και να την βγάλει από την περιδίνηση της εσωστρέφειας και του μαρασμού;

 Και εγώ προσωπικά και η «Δημοτική Αναγέννηση» θεωρούμε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ως δυναμικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Άρτας. Έχουμε ανάγκη αυτή η μοναδική δυναμική του να διαχυθεί ξανά στην πόλη μας, και να καταστεί ένας καταλυτικός παράγοντας εξωστρέφειας, ανάπτυξης και προόδου! Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετική τιμή για μας που η τωρινή κοσμήτορας "κοσμεί" το ψηφοδέλτιό μας. Η Μαρία Ζουμπούλη, μια από τους ιδρυτές του Τμήματος πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια, είναι ένας ιδιαίτερα φωτισμένος άνθρωπος, με γνώση και όραμα.

 Ας κλείσουμε τ’ αυτιά στα ανέξοδα και υποκριτικά δανεικά πυροτεχνήματα, κι ας ανασκουμπωθούμε για να επιτρέψουμε στις μουσικές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών να συντονίσουν τον βηματισμό μας! Μαρία Ζουμπούλη, σε ευχαριστούμε που συμπορεύεσαι μαζί μας!

 

Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια

υποψήφια Δήμαρχος Άρτας,

επικεφαλής "Δημοτικής Αναγέννησης"