Όλγα Γεροβασίλη: Ό,τι εξαγγείλαμε για την Άρτα το κάναμε πράξη

[ ARTI news / Ήπειρος / 04.07.19 ]

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της Άρτας» και στην δημοσιογράφο Βίκυ Καινούργιου

Ερ.: Με τις Εθνικές εκλογές ν’ απέχουν λίγες ημέρες, εκτός από το διακύβευμα σε επίπεδο χώρας που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιό θα λέγατε ότι είναι το τοπικό αντίστοιχο που ίσως θέλετε να απευθύνετε στους Αρτινούς πολίτες;

Απ: Το δίλλημα της εθνικής κάλπης είναι το ίδιο και σε τοπικό και σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν ποιόν πολιτικό φορέα εμπιστεύονται να πάρει το τιμόνι της χώρας στα χέρια του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στις 8 του Ιούλη είτε θα έχει πάρει εντολή και δύναμη να συνεχίσει τη δουλειά και να εφαρμόσει το πολιτικό της σχέδιο η δική μας κυβέρνηση, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, είτε οι ίδιοι άνθρωποι που έριξαν τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας  θα νομιμοποιηθούν ως  «σωτήρες» και θα επανέλθουν για να υλοποιήσουν τις ίδιες πολιτικές που μας εγκλώβισαν στο σπιράλ της ύφεσης, στην οικονομική και κοινωνική πλήρη απορρύθμιση. Σε τοπικό επίπεδο, οι συμπατριώτες και οι συμπατριώτισσές μας έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στη συνέπεια λόγων και έργων και στα κούφια λόγια τα μεγάλα.

Θα διαλέξουν ανάμεσα σε αυτά που βλέπουν και ξέρουν πως συνέβησαν στη ζωή τους και στο Νομό μας την τετραετία της διακυβέρνησής μας και σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ αφενός μιας μικροπολιτικής στείρας αντιπολιτευτικής κενολογίας και αφετέρου μιας προεκλογικής ασαφούς παροχολογίας. Εμείς ό,τι εξαγγείλαμε, ό,τι υποσχεθήκαμε για την Άρτα, το κάναμε πράξη. Αντιμετωπίσαμε χρονίζοντα προβλήματα, βγάλαμε το Νομό μας από την μακρόχρονη αφάνεια και εγκατάλειψη και συνεχίζουμε μεθοδικά και στοχοπροσηλωμένα.

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου διατήρησε στην Άρτα τα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες «μάχες» του, πού το αποδίδετε;

Απ: Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα στις ευρωεκλογές δε συγκρίνεται με προηγούμενες αναμετρήσεις, καθώς έχουμε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον σήμερα. Δείχνει όμως τον δρόμο και τον τρόπο. Οι Αρτινοί και οι Αρτινές εκτίμησαν τη συνέπειά μας, την ειλικρίνεια, την προσπάθειά μας και την αποτελεσματικότητά μας.

Παρά τη δημοσιονομική στενότητα καταφέραμε να ενισχύσουμε πολλαπλά την περιοχή μας. Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια και τους Δήμους χωρίς να κοιτάξουμε κομματικές ταυτότητες. Για μας πάνω απ’ όλα ήταν και είναι το συμφέρον της Άρτας, οι μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας και των συμπολιτών μας.

Ερ: Είναι εφικτό να διατηρήσετε τις δυο έδρες στις επικείμενες εθνικές εκλογές;

Απ: Εκτιμούμε πως η δουλειά που έγινε στο Νομό μας θα επιβραβευθεί με τη διατήρηση των δύο εδρών, τα μηνύματα που παίρνουμε από τις περιοδείες είναι πως θα πάμε ψηλότερα απ’ τις ευρωεκλογές, επομένως ναι, είναι εφικτές και χρήσιμες για την επόμενη τετραετία οι δύο έδρες για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Εμείς το πιστεύουμε, φυσικά δεν εφυσηχαζόμαστε και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου θα  αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Ερ: Τόσο από το κόμμα της τοπικής αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από το ΚΙΝΑΛ, ασκείται κριτική, λέγοντας ότι τα έργα στο νομό έμειναν εκεί που τα άφησαν εκείνοι. Τι έχετε να αντιτείνετε;

Απ: Μηδενική επαφή με την πραγματικότητα. Και το χειρότερο, ατεκμηρίωτος δημόσιος λόγος. Μικροπολιτικά μηδενιστικός. Σε ποια έργα αναφέρονται; Μήπως στην ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής που μόνο ως ευκτέο αίτημα υπήρχε τα τελευταία 40 χρόνια; Μήπως στο πρότυπο αγροδιατροφικό πάρκο; Ή μήπως στην Ιόνια οδό που είχε στοιχειώσει επί των ημερών τους; Στο ΞΕΝΙΑ; Στην Οριοθέτηση της Κοίτης του Αράχθου, την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας, την επέκταση του ΧΥΤΑ, την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, την πληθώρα έργων στο ορεινό οδικό δίκτυο, το αρδευτικό Πέτα – Κομποτίου, το πυροσβεστικό κλιμάκιο στα Πράμαντα που καλύπτει την περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Βουργαρέλι; Ή μήπως αναφέρονται  στην ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητήριου της πόλης μας, τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς, τη χρηματοδότηση για την Αναπαλαίωση και αξιοποίηση του ιστορικού Δημαρχείου, το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα; Δε βοηθά την εγκυρότητα του πολιτικού λόγου τέτοιου τύπου στείρα μικροπολιτική αντιπολίτευση. Όταν μάλιστα επί της δικής τους διακυβέρνησής τους  λίμναζαν τα πάντα.

Ερ: Για το πανελλαδικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εσείς τι σκέψεις κάνετε; Υπήρξαν λάθη ή παραλήψεις από πλευράς κυβέρνησης και πού τα εντοπίζετε;

Απ: Μόνο όποιος δεν δρα, δεν κάνει λάθη. Αλλά πάντα είχαμε στόχο το καλύτερο για τη χώρα και τους συμπολίτες μας. Εμείς είπαμε ότι θα βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, δουλέψαμε σκληρά και το καταφέραμε. Είναι αλήθεια ότι το διάστημα της εξόδου από τα μνημόνια μέχρι σήμερα ήταν μικρό. Ούτε χρόνος. Όμως σ’ αυτό το διάστημα δώσαμε το στίγμα της κοινωνικής μας πολιτικής, καταργήσαμε τον υποκατώτατο και αυξήσαμε  τον κατώτατο μισθό, δώσαμε ένα τμήμα εν ίδει 13ης σύνταξης  με μόνιμο χαρακτήρα,  επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετήσαμε τις 120 δόσεις, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια και τα φάρμακα κ.ο.κ.  Οι συμπολίτες μας βέβαια ήταν πολλά χρόνια σε οριακή κατάσταση, ήθελαν πιο γρήγορη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Μειώσαμε την ανεργία κατά 10% αλλά παραμένει ακόμη υψηλή. Η φτώχεια φυσικά δεν καταπολεμήθηκε. Τα μεσαία στρώματα επιβαρύνθηκαν για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι. Καθώς μη ξεχνάτε η χώρα το 2015 ήταν σε χρεοκοπία, κοινωνική απορρύθμιση και ανθρωπιστική κρίση.

Κι αυτά δε λύνονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη, ως δια μαγείας, θέλουν το χρόνο τους για να αντιμετωπιστούν ριζικά.  Το χρόνο αυτό ζητάμε στις επικείμενες εκλογές.

Ερ: Μπορεί να ανατραπεί η διαφορά των 9,5 μονάδων υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Απ: Φυσικά, τα απόλυτα νούμερα δείχνουν πως όλα είναι ανοιχτά και ανατρέψιμα. Ιδίως όταν η διαφορά που αναφέρατε επετεύχθη με την αποχή των ευρωεκλογών να είναι σε πολύ μεγάλα νούμερα και τη συσπείρωση της ΝΔ να κινείται στο 90%, σε αντίθεση με τη δική μας που δεν προσέγγιζε το 60%.

Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, οι κάλπες των εθνικών εκλογών είναι άδειες και θα γεμίσουν από την αρχή. Κάναμε τις αναλύσεις μας, πήραμε το μήνυμα, βγάλαμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και με βάση αυτά προχωράμε. Άλλο διακύβευμα και χαρακτηριστικά έχουν οι ευρωεκλογές, και μάλιστα με τη συγκυρία της ταυτόχρονης διεξαγωγής τους με τις αυτοδιοικητικές, εντελώς άλλο το διακύβευμα, άλλη η κρισιμότητα της επιλογής Κυβέρνησης στις επερχόμενες εθνικές κάλπες.

Ερ: Ποιο είναι το σχέδιό σας για το νομό σε περίπτωση νίκης του κόμματός σας;

Απ: Ο σχεδιασμός μας για το νομό είναι ενταγμένος στην συνολικότερη αναπτυξιακή λογική που έχουμε για τη χώρα. Και πάντα βέβαια σε συνεργασία με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της περιοχής. Θα εστίαζα στην σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή μέσω της δημιουργίας της Γεωπονικής σχολής και του αγροδιατροφικού πάρκου για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επίσης στην ανάπτυξη του τουρισμού με την βελτίωση του ορεινού οδικού δικτύου και τα πάρκα ορεινών δραστηριοτήτων.   Και φυσικά το μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ερ: Τα πρόσωπα που μετέχουν σε θέσεις ευθύνης σε κυβερνητικά σχήματα, όπως εσείς, συνηθίζεται να υπόκεινται φθορά. Στο πρόσωπό σας ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν κρίνουμε από την αποδοχή του κόσμου σε κάθε σας δημόσια εμφάνιση. Σε τι, κατά τη γνώμη σας, οφείλεται;

Απ: Οι  θέσεις ευθύνης έχουν ενδυναμώσει τη σχέση εμπιστοσύνης μου με τους Αρτινούς και τις Αρτινές. Πορεύτηκα και πορεύομαι με πυξίδα το καλό της Άρτας και των συμπολιτών μας ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα. Αποδίδω την εκτίμησή τους  σ’ αυτό και στη συνέπεια λόγων και έργων.  Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ειλικρινείς προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλονται για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που τους αφορούν, είτε συλλογικών είτε εξατομικευμένων.

Ερ: Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, ανακοινώνουν την κατάργηση της απλής αναλογικής στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στον χώρο της αντιπολίτευσης. Τι έχετε να πείτε;

Απ: Η απλή αναλογική είναι το εργαλείο που αποτυπώνει με τον πιο δημοκρατικό τρόπο τη λαϊκή βούληση στις εκλογικές διαδικασίες. Ήταν ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα της αριστεράς που ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ προβάλλουν τη μείωση της αναλογικής δημοκρατικής έκφρασης προς χάριν της κυβερνησιμότητας. Λες και με προγραμματικές συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών κομμάτων δεν έχει ξανακυβερνηθεί η χώρα. Λες κι οι Δημοι κι οι Περιφέρειες, που η απλή αναλογική εφαρμόστηκε, θα μείνουν απ’ το Σεπτέμβρη δίχως Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

Με αυτήν τη λογική χτίζονται και οι πολιτικές ολιγαρχίες. Εμείς πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική -όπως την θεσπίσαμε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- θα δημιουργήσει κουλτούρα πολιτικών συναινέσεων και μεγαλύτερης κινητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Η απλή αναλογική οδηγεί στην εμβάθυνση της δημοκρατίας κι αυτό, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, είναι κάτι που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν επιθυμούν.