Ένα δίμηνο γεμάτο παραστάσεις για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

[ ARTI news / Ήπειρος / 16.03.19 ]

Ο προγραμματισμός δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει και το 2019 ως στόχο την ανάδειξη της συμμετοχικότητας και της συνεργασίας.

Το Δημοτικό μας Θέατρο, συνεχίζει την επιτυχημένη προσπάθειά του, για ένα θέατρο, ανοικτό σε όλους, ένα θέατρο, που αναδεικνύει την τέχνη με συνεργασίες, σημαντικούς καλλιτέχνες, έμφαση στην εκπαίδευση, εξωστρέφεια και ταυτόχρονα εστίαση σε ευαίσθητα θέματα, αλλά και ξεχωριστές δράσεις.

«Για το επόμενο δίμηνο προχωρούμε σε σημαντικές συνεργασίες, αλλά και σε δικές μας παραγωγές, συνεχίζοντας να «χτίζουμε» τη δική μας ταυτότητα, δημιουργώντας μια νέα παράδοση. Μετά από μια περίοδο δύσκολη, με καλή οικονομική διαχείριση και ποιοτικές καλλιτεχνικές επιλογές, το ΔΗΠΕΘΕ βρήκε ξανά τον βηματισμό του, όντας πια ένα από τα πιο αναγνωρισμένα από την πολιτεία ΔΗΠΕΘΕ της χώρας», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου.

Για τον μήνα Μάρτιολοιπόν, το ΔΗΠΕΘΕ «φιλοξενεί», δυο σπουδαίες παραστάσεις.

Από αύριο Παρασκευή, ανεβαίνει στο Καμπέρειο Θέατρο, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, «Αρίστος», με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», που μεταφέρθηκε στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ρεκόρ θεατών, συνεχόμενων soldout και παρατάσεων.

Η βραβευμένη παράσταση «Αρίστος», θα παίζεται στο Καμπέρειο Θέατρο, την Παρασκευή 15 (9.00 μ.μ.), το Σάββατο 16 (9.00 μ.μ.) και την Κυριακή 17 Μαρτίου (7.00 μ.μ.).

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου.

Η δεύτερη παράσταση που «φιλοξενεί» το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, είναι οι «Δούλες», του Ζαν Ζενέ, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης.Ερμηνεύουν: Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαριάννα Κάλμπαρη.

Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, που δίνει συνέχεια στην σημαντική συνεργασία μας με το Θέατρο Τέχνης. Η παράσταση ανεβαίνει την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο.

Με τις «Δούλες» συνεχίζεται η σημαντική συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 με τη «Μήδεια», μια συνεργασία που έχει μέλλον με κοινές δράσεις και το επόμενο διάστημα.

Οι «Λογοτεχνικές Γέφυρες»

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο πλαίσιο της δράσης του «Λογοτεχνικές Γέφυρες»  προσκαλεί το κοινό στην τρίτη κατά σειρά εκδήλωση με τίτλο «Πιγκ-Πογκ».

Η εκδήλωση θα γίνει στο ΜουσικόΚαφενείο «Γυαλί Καφενέ», την Τετάρτη 20Μαρτίου και ώρα 20.30. Η τρίτη αυτή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ποίηση. Δυο νέες ποιήτριες και δύο νέοι ποιητές συναντώνται και ανταλλάσουν ποιήματα και απόψεις. Ποιήτριες: Μυρσίνη Γκανά, Κωστούλα Μάκη. Ποιητές: Χρήστος-ΑρμάντοΓκέζος, Θωμάς Ιωάννου. Προλογίζει  και συντονίζει ο Κώστας Καραβίδας, Δρ. Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

«Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων»

Τον μήνα Μάρτιο, επίσης, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ανεβάζει μια δική του παραγωγή, από την Πειραματική του Σκηνή.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό μας Θέατρο, ανεβάζει το Σάββατο 23 Μαρτίου σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση στο «Καμπέρειο» Θέατρο το νέο νεοελληνικό έργο «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων», της Ελένης Ευθυμίου και της Σοφίας Ευτυχιάδου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.

Πρόκειται για μια παραγγελία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που στηρίζει, με αυτόν τον τρόπο, την παραγωγή νέων νεοελληνικών κειμένων, αναδεικνύοντας νέες συγγραφικές φωνές, συμμετέχοντας ενεργά στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας στη χώρα μας και ανοίγοντας νέους δρόμους στην υπόθεση νεοελληνικό έργο.

«Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων»: ένα έργο φόρος τιμής στη μητρότητα και το μυστήριο της ζωής. Τρεις γυναίκες. Τρεις διαφορετικές γενιές. Που τις ενώνει ένας ομφάλιος λώρος. Μια παράσταση για τη ζωή, που «συμβαίνει όταν άλλα προγραμμάτιζες εσύ», για την προσμονή, τον φόβο ή και την άρνηση της μητρότητας. Παίζουν: Ελένη Δημοπούλου, Χαρά Ζησιμάτου, Σοφία Μπλέτσου.

Η συνεργασία με το ΚΘΒΕ

Από τις αρχές Απριλίου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, προχωρά σε μια μοναδική συνεργασία. Για πρώτη φορά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, υλοποιεί για τις παραστάσεις στα Γιάννενα, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τη νέα του παραγωγή «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου.

Ο «Ελέφας» αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει την θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Το τοπικό ιδίωμα – που μπορεί να παραπέμπει στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη ή την Ήπειρο – συνδυάζεται με την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας ως σύμπτωμα μιας νεοελληνικής παθογένειας.

Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης. Παίζουν:Μαριάννα Πουρέγκα, Σοφία Καλεμκερίδου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

«Με το έργο «Ελέφας», το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το ΚΘΒΕ, συνεχίζουν την πολύ σημαντική συνεργασία τους, μέσα από την οποία η τέχνη στα Γιάννενα, κάνει ένα ακόμη βήμα εξωστρέφειας και αναγνώρισης της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό μας Θέατρο», δήλωσε η κα. Βακαλοπούλου.

«Η πόλη μας στη σκηνή»

Τέλος, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη δράση «Η πόλη μας στη σκηνή». Στο πλαίσιο αυτό το ΔΗΠΕΘΕ, «υιοθετεί» και χρηματοδοτεί για μια ακόμη χρονιά, επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων, παραχωρώντας τους το «σπίτι» του, το Καμπέρειο Θέατρο.

Και φέτος λοιπόν, οι τοπικές επαγγελματικές θεατρικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους και για τον λόγο αυτό προσκαλούμε τις ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν να καταθέσουν τις προτάσεις προς το ΔΗΠΕΘΕ, μέχρι τις 15 Απριλίου.