Παρουσίαση βιβλίου: Oι Θαμπές ζωές του Γιάννη Η. Παππά

[ ARTI news / Ήπειρος / 29.11.18 ]

Η ιστορία μιας άγριας εκδίκησης. Το τελευταίο γράμμα μιας μελλοθάνατης νεαρής κομουνίστριας στα χρόνια του εμφυλίου στη Χαλκίδα. Η οδύσσεια μιας Βορειοηπειρώτισσας στη σύγχρονη Ελλάδα. Η συνάντηση με το δολοφόνο του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Η εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Ο αδιέξοδος έρωτας μιας μαθήτριας προς τον καθηγητή της. Η πορεία μιας νεαρής αντάρτισσας από τα χωριάτης Ηπείρου προς την εξορία, στην Ουγγαρία, το 1948. Η τελευταία φωτογράφιση του λήσταρχου Θωμά Γκαντάρα, στη Θεσσαλία τη δεκαετία του ’20, η Άρτα της δεκαετίας του 60 και του 70, είναι μερικά από τα θέματα που περιέχονται στο βιβλίο του Γιάννη H. Παππά «Θαμπές Ζωές» εκδόσεις Καστανιώτης, το οποίο παρουσιάζεται 

την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στις 20.00 μμ, στο polis art cafe Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διοργανωτές: Εκδόσεις Καστανιώτης, Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης, Ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό www.diapolitismos.net
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο ποιητής Ηλίας Γκρής.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: 
ο πεζογράφος, δημοσιογράφος Γιώργος Παπασωτηρίου, 
η ποιήτρια, φιλόλογος Τασούλα Καραγεωργίου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων 
και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο κριτικός λογοτεχνίας – πεζογράφος Κώστας Βούλγαρης 
Το μουσικό συγκρότημα Λαλητάδες θα παίξει μουσικές της Ηπείρου. 
Η αρτινή ηθοποιός Γεωργία Ζώη θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο συγγραφέας, ανασκάπτει την ατομική και συλλογική μνήμη και φέρνει στην επιφάνεια παιχνίδια της Ιστορίας σε βάρος των αθώων, εγκλήματα πάθους και τιμής στην ελληνική επαρχία. Στις Θαμπές ζωές οι ήρωες, στερημένοι, αδύναμοι και μοναχικοί, αναμετριούνται με την απώλεια, τον έρωτα, την τρέλα και το θάνατο. Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι, συμπλέκονται με το μοιραίο, συνθέτοντας την εικόνα του ανθρώπινου δράματος.

Ο Γιάννης Η. Παππάς γεννήθηκε στους Χαλκιάδες της Άρτας το 1962. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Άρτα και το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια της Περούτζια και του Μπάρι της Ιταλίας. 
Από το 1990 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Υπήρξε συνδιευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Ελίτροχος της Πάτρας (1993-1999). 
Από το 2002 μέχρι το 2014 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας. 
Επίσης, από το 2003 είναι εκδότης-διευθυντής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού www. diapolitismos.net  Έχει μεταφράσει Παβέζε, Ουνγκαρέτι, Μοντάλε, Πέννα, Ντε Άντζελις κ.ά. 
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλολογίας) έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον πεζογράφο Αντρέα Φραγκιά. Μεταφράσεις και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Κριτικά του κείμενα για νεοέλληνες συγγραφείς, έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2008, η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Στην άκρη του ονείρου και το 2011 η δεύτερη με τον τίτλο το Ανεκτίμητο τίποτα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.